Povjerenstvo predložilo pokretanje postupka protiv Plenkovića zbog kuma

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

POVJERENSTVO za odlučivanje o sukobu interesa na sjednici koja je počela u 11 sati predložilo je da se protiv premijera Andreja Plenkovića pokrene postupak zbog sukoba interesa u imenovanju njegova kuma veleposlanikom u Velikoj Britaniji. Konačna odluka o pokretanju postupka protiv Plenkovića trebala bi se znati uskoro. 

Utvrđeno da je Plenković kum Pokazu

Podnositelj prijave smatra da je uloga premijera gotovo presudna u imenovanju članova i šefova konzularnih misija te da predsjednica samo formalno potvrđuje njegov izbor supotpisom. Podatak da je Pokaz vjenčani kum Plenkoviću nije utvrđen, ali je zato utvrđeno da je Plenković kum Pokazu. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova dostavilo je rezime referenci Igora Pokaza, kazali su iz Povjerenstva.

Član povjerenstva predložio pokretanje postupka protiv Plenkovića zbog kuma

Član Povjerenstva Davor Ivanjek predložio je pokretanje postupka. 

Pokaz je na mjesto veleposlanika u Velikoj Britaniji imenovan prije nešto više od godinu dana. 

Povjerenstvo predložilo da se protiv Plenkovića ne pokrene postupak u druga dva slučaja

Povjerenstvo je predložilo da se postupak protiv Plenkovića ne pokrene u slučajevima zapošljavanja sestrične u uredu Hrvatske turističke zajednice u Njemačkoj i zapošljavanja ujaka u Parku prirode Biokovo. No zbog zapošljavanja Plenkovićevog ujaka, predloženo je pokretanje postupka protiv ministra Tomislava Ćorića.

Pročitajte više