Povjerenstvo: Ronko je bio, ali više nije u sukobu interesa

SABORSKO Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa na današnjoj je sjednici zaključilo da je požeški gradonačelnik Zdravko Ronko (SDP) bio u sukobu interesa, no da je taj sukob okončao početkom travnja.

Ronko je, naime, protivno Zakonu o sprječavanju sukoba interesa, kao gradonačelnik upravljao tvrtkom "Primo ronchi", koja je u njegovu stopostotnom vlasništvu.

Vlasništvo nad tvrtkom je 5. travnja prenio na sina, koji je zatim upravljačka prava prenio na jedan odvjetnički ured u Požegi.

Većina članova Povjerenstva smatra da je Ronko time razriješio sukob interesa, no Marija Bajt (HDZ) upozorava da odvjetnički ured koji upravlja Ronkovom tvrtkom ujedno zastupa i Grad Požegu.

Predsjednik Povjerenstva Josip Leko naglasio je, međutim, da Povjerenstvo nije zaprimilo takve podatke. Pojave li se o ovom slučaju nove informacije, Povjerenstvo će ih razmotriti i odlučiti hoće li protiv požeškog gradonačelnika pokrenuti novi postupak, kazao je.

Povjerenstvo je ocijenilo i da dubrovačko-neretvanski župan Ivan Šprlje nije u sukobu interesa.

Šprlje je prijavljen za sukob interesa jer je njegov sin Leon sudjelovao u Vladinu programu "Poduzetnik 4", u sklopu kojega je Županija trebala subvencionirati kamatu na kredit koji mu je dodijeljen.

Budući da je Leon Šprlje Povjerenstvo izvijestio da se povukao iz programa, što su potvrdila i nadležna županijska tijela, Povjerenstvo je zaključilo da nije bilo sukoba interesa.

O bespravnom proširenju kuće dubrovačke gradonačelnice Dubravke Šuice Povjerenstvo nije raspravljalo, jer je kuća sagrađena prije donošenja Zakona.

Šuica, po mišljenju Povjerenstva, nije bila u sukobu interesa ni kad je potpisala zahtjev za preispitivanjem građevinske dozvole za kuću njezina susjeda Igora Borića, jer je kao gradonačelnica potpisala sve takve zahtjeve, ukupno njih 80.

Povjerenstvo je zaključilo da je predsjednik Općinskog vijeća u Podstrani Ivan Puljiz razriješio sukob interesa kada je dao ostavku na tu dužnost.

Puljiz je prošloga tjedna na konferenciji za novinare Povjerenstva nazvan "klasičnim primjerom sukoba interesa, jer je njegova tvrtka poslovala s općinom".

Nakon donošenja i objave odluke Povjerenstva, Puljiz je medije izvijestio da nikad nije poslovao s općinom Podstrana, te da se Povjerenstvu obratio prije godinu dana, kako bi mu dalo službeno tumačenje smije li se njegova tvrtka natjecati za poslove održavanja općinskih plaža.

Kako mu Povjerenstvo nije odgovaralo, povukao se iz natjecanja za posao.

Taj podatak Povjerenstvo nije provjeravalo, no smatraju da Puljizu ne duguju ispriku, budući da kao javni dužnosnik ne smije posjedovati udjele u tvrtkama.

Povjerenstvo nije procjenjivalo vrijednost dječjeg crteža koji je na dar od štićenika Odgojnog zavoda Turopolje dobila HSS-ova zastupnica Ljubica Lalić.

Odlučeno je tek da darove dužnosnici moraju navesti u imovinskim karticama, a Vlada će dodatno propisati kriterije po kojima će se ti darovi procjenjivati.

Lokalne dužnosnike Povjerenstvo je upozorilo da na kraju svog mandata moraju dostaviti imovinske kartice.

Pročitajte više