Povjerenstvo za ceste: Bosiljevo - Vrbovsko i prije roka

Dionica autoceste Rijeka Zagreb od Bosiljeva do Vrbovskog bit će gotova po planu do kraja lipnja, a možda i prije, najavljeno je danas na sjednici Državnog povjerenstva za gradnju javnih cesta u Rijeci.

Tako će od lipnja ove godine u prometu biti svih 146 kilometara poluautoceste Rijeka - Zagreb: oko 90 km bit će autocesta punoga profila, a ostatak će se u punom profilu graditi u drugoj fazi.

U raspravi o stanju radova, ispunjenju rokova i planovima gradnje cesta u Primorsko-goranskoj županiji predsjednik Vlade Ivo Sanader kazao je da će svi radovi biti završeni u roku te nastavljena sadašnja dinamika gradnje prometnica.

Iz Autoceste Rijeka - Zagreb izvijestili su da je promet na izgrađenu dijelu poluautoceste od Zagreba do Karlovca povećan u godinu dana sa 17.000 na 25.000 vozila na dan. Prihod od te ceste 2004. bit će mnogo veći od planirana, rečeno je.

Dionica autoceste Rijeka - Rupa od Jušića do Rupe u gradnji bit će također gotova po planu, do svibnja sljedeće godine.

Hrvatske autoceste predlažu da se dionica buduće Jadransko-jonske autoceste od Križišća do Žute Lokve uvrsti u plan izgradnje državnih cesta od 2005. do 2008. Predložena su dva smjera izgradnje: oko 23 km te ceste gradilo bi se od Križišća, a oko 15 km od Žute Lokve prema Senju. Planska dokumentacija trebala bi biti izrađena do kraja 2005.

U prijedlogu četverogodišnjeg plana je i gradnja drugog kolnika punog profila dionice riječke obilaznice od Diračja do Orehovice te ceste D403 koja će obilaznicu povezati sa zapadnim dijelom riječke luke. Po procjeni pun profil obilaznice stajat će oko 46, a izgradnja D403 oko 43 milijuna eura.

Radovi na dionici riječke obilaznice Orehovica - Sveti Kuzam u punom profilu trebali bi biti dovršeni do kraja 2005. Spojna cesta D404 istočnog dijela riječke luke s obilaznicom trebala bi biti gotova u prvom tromjesečju 2006., a stajat će oko 78 milijuna eura. Nastavak obilaznice, odnosno cesta od Svetog Kuzma do Križišća bit će predložena za plan gradnje cesta u sljedeće četiri godine. Ta bi četverotračna dionica stajala oko 96 milijuna eura.

U planu za sljedeće četiri godine trebala bi se naći i gradnja liburnijske obilaznice, rečeno je na sjednici.

Županijska cesta od Novoga Vinodolskog do Bjelolasice trebala biti izgrađena sljedeće godine.

Dionica ceste Hrvatsko - Ložac - Gašparci, koja povezuje mjesta uz granicu sa Slovenijom od Hrvatskog do Zamosta, dugačka oko tri kilometra, bit će puštena u promet u svibnju ove godine. Izgradnja dionice od Hrvatskog do Ložca bit će pripremljena ove godine, a stajat će oko 70 milijuna kuna.

Završetak izgradnje obilaznice Vranskog jezera očekuje se u proljeće 2005., a početak gradnje ugovoren je za lipanj ove godine.

Obilaznica grada Krka također je u ovogodišnjem planu gradnje otočnih cesta i trebala bi biti završena do prosinca ove godine.

Nakon sjednice Povjerenstva počela je sjednica Vlade.

(Hina) xhšup ydd

Pročitajte više