Povjerenstvo za sukob interesa istraživat će Gorana Marića

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

POVJERENSTVO za odlučivanje o sukobu interesa razmotrit će idućeg tjedna slučaj ministra državne imovine Gorana Marića na temelju teksta u tjedniku Globus koji ga proziva da je u imovinskim karticama prijavio višestruko nižu vrijednost kuće u Živogošću od današnje tržišne vrijednosti i one koju je imala 2012. kad ju je kupio, piše u četvrtak Večernji list.

Sporna Marićeva vila kod Makarske

Problematična je razlika u površini te nekretnine u imovinskim karticama iz 2013. i 2016., a i činjenica da je ovu i druge nekretnine Marić kupio od Zvonka Šarića, čija je tvrtka Sjajna svjetlost na natječaju njegova Ministarstva kupila vilu u Grškovićevoj ulici u Zagrebu koju je do izmjena zakona koristio bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. 

Marić potvrđuje da je od Šarića kupovao nekretnine i da su u prijateljskim odnosima, ali odbija navode da je radio bilo što nezakonito ili da je Šariću na bilo koji način pogodovao. "Postoje natječajna povjerenstva koja niti biram niti imam ikakve kontakte s njihovim članovima, a da se nikom ne pogoduje, svjedoči i činjenica da je 46 natječaja s 2300 ponuda provedeno, ne samo bez prigovora nego bez ijedne primjedbe", kaže Marić za Večernji list.

Kuću u Živogošću kupio je za 800.000 kuna, kako je i prijavio Povjerenstvu, a njezinu vrijednost nije mijenjao jer smatra da mu to i nije dužnost. Večernji list piše da takvo mišljenje potvrđuju u Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, iz kojeg objašnjavaju kako dužnosnici moraju prijaviti bitne promjene u imovini, ali ne i rast vrijednosti uslijed tržišnih kretanja.

No u ovoj priči sporna je cijena po kojoj je nekretnina kupljena s obzirom na to da se trgovci nekretninama uglavnom slažu kako je riječ o prodaji ispod cijene, ograđujući se da je Živogošće manje atraktivno mjesto od drugih na tom području i da kuća u vrijeme prodaje nije imala uporabnu dozvolu pa je to moglo utjecati na cijenu, navodi dnevnik.

Ima i apartmane u Turnju

Kada je riječ o apartmanima u Turnju koje je 2001. također kupio od Šarića, ministar objašnjava da je apartman koji je glasio na njegovo ime prodao nekoliko godina nakon kupnje i kupio manji apartman od 26 četvornih metara i maslinik u istom mjestu. Maslinik je, kaže, prodao kada je odlučio prijeći u Živogošće. Suprugin apartman bio je prijavljen u imovinskoj kartici 2013., a poslije je prodan, kaže Marić i dodaje kako 60.000 kuna koje je prijavio kao dodatni prihod nije bio prihod od prodaje nekretnina, nego zarada od knjige.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa sastat će se početkom idućeg tjedna, kada svi njegovi članovi budu u Zagrebu. U tom tijelu, piše Večernji list, zasad neformalno tumače kako je jedino što trenutačno mogu učiniti pokretanje provjere Marićeve imovinske kartice kako bi se vidjelo slažu li se podaci s onima iz Porezne uprave. Pokažu li se nedosljednosti, zatražit će Marićevo očitovanje, a postupak se pokreće tek ako Marić ne bude mogao opravdati odstupanja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.