Povjerenstvo za sukob interesa: Sanader je ispunio svoju obvezu

SABORSKO Povjerenstvo za sukob interesa je nakon još jedne trakavice od sjednice ocijenilo da je odgovor dužnosnika Ive Sanadera na zahtjev Povjerenstva valjan i da je Sanader "ispunio svoju obvezu".

Povjerenstvo uopće nije ni raspravljalo o tome je li premijer u sukobu interesa nego se govorilo samo o tome je li njegova imovinska kartica potpuno ili nepotpuno ispunjena. Povjerenstvo je glasovanjem 4:3 odlučilo kako je Sanader ispunio svoju obvezu.

"Povjerenstvo teško rađa svoje odluke zbog toga što je institut sukoba interesa novitet u hrvatskom političkom rječniku" - izjavio je Josip Leko, predsjednik saborskog Povjerentsva za sukob interesa.

"Pri porodu" jednake sreće kao i  Sanader nije bio Ivan Jakovčič. Povjerenstvo je, naime, rezultatom glasovanja 5:2 odlučilo kako istarski župan jeste u sukobu interesa. Jakovčić je 2004. godine od Grada Poreča kupio nekretnine za koje je tražio odgodu plaćanja. Time je svoj privatni interes stavio iznad javnog i tako kršio zakon o sprječavanju sukoba interesa.

Dva člana Povjerenstva, Josip Leko i Zorislav Antun Petrović, su u izdvojenim mišljenjima istakli da Sanader nije odgovorio na pitanja kad je stekao imovinu, kolika je njezina vrijednost i iz kojih ju je izvora "nabavio", pa smatraju da bi trebalo pokrenuti postupak utvrđivanja sukoba interesa.

Petrović je to objasnio sljedećim riječima: "Sanader je u kartici na početku mandata prijavio da ima nula kuna, a sada govori kako ima milijun i pol kuna, što je prilično velika razlika pa treba snositi posljedice".

Članovi Povjerenstva su na kraju povukli kako uopće nije raspravljeno je li Sanader u sukobu interesa ili nije, nego je li kartica koja je "pomoćno sredstvo" valjano ispunjena, pa je Povjerenstvo odlučilo kako nema smisla niti pokretati postupak utvrđivanja sukoba interesa.

Na dnevnom redu Povjerenstva naći će se još i vikendica Vesne Škare-Ožbolt i slučaj prodaje kuće Željke Antunović u Virovitici. Članovi Povjerenstva su na kraju naglasili da u njihovom radu nema nikakvih politikantskih motiva.

Podsjetimo, premijer Sanader je odgovarajući na zahtjev Povjerenstva da se očituje o svojoj imovini (skupocjenim satovima) odgovorio "imamo satove i druge vrijednosti kupljene vlastitim kapitalom, stečenim radom u inozemstvu, suvlasništvom u dvama firmama, zastupstvom strane novinske agencije kao i mojim i supruginim radom". Vrijednost satova je, kao što je i sam Sanader priznao, milijun i pol kuna.

Z.A.

Pročitajte više