Povjerenstvo završilo posao oko Tomčića, zaključci nejasni

Iako je saborsko Istražno povjerenstvo danas zaključilo posao oko Zlatka Tomčića, nije, međutim, jasno kakav je zaključak, njegov predsjednik Nenad Stazić (SDP) tvrdi da je povjerenstvo jednoglasno zaključilo da Tomčić ni na koji način nije pogodovao tvrtki Capital Ing u dobivanju poslova s državom, a potpredsjednik Krunoslav Markovinović (HDZ) ističe da takvog zaključka nema, da još nije sve gotovo. L

Nakon završetka za javnost zatvorene sjednice Stazić je novinare izvijestio da je Povjerenstvo, što se Tomčića tiče, završilo rad, te zaključilo da bivši predsjednik Hrvatskog sabora nije pogodovao Capital Ingu, u kojemu ima 22 posto dionica, da dobije unosne poslove s državom. Naglasio je da je taj i sve ostale zaključke Povjerenstvo donijelo jednoglasno, osim jednog koji se tiče ugovora Capital Inga s Ministarstvom zdravstva, zbog čega su oporbenjaci u Povjerenstvu (Stazić, HSS-ovka Ljubica Lalić i HNS-ovac Jozo Radoš) uz zaključak dali i izdvojeno mišljenje.

Markovinović je, pak, nedugo potom novinarima izjavio da nije donesen konačan zaključak za Tomčića, da će to Povjerenstvo učiniti tek kad svi članovi dobiju konačni tekst zaključaka, koji, tvrdi, još nije gotov. Istaknuo je da Povjerenstvo danas uopće nije raspravljalo o tome je li Tomčić pogodovao ili ne, dodavši da je to teško i utvrditi jer Tomčić nije potpisao nijedan od ugovora Capital Inga s tijelima državne uprave a dio dokumentacije o tim ugovorima je nestao.

"Teško je dokazati neku prljavost jer Tomčić nije potpisao nijedan ugovor, ali činjenica da je tako mala firma s tek 9 zaposlenika kao što je Capital Ing u četiri godine dobila poslove s državom od preko 9 milijuna kuna govori da tu nije sve čisto", rekao je Markovinović.

No, Stazić je, na ponovljeni zahtjev novinara, ustvrdio da je zaključak o Tomčićevoj 'nevinosti' Povjerenstvo donijelo još prije tri dana, te je pročitao zapisnik s tadašnje sjednice po kojemu se na temelju analize pristigle dokumentacije, a posebno ispitivanjem svjedoka, nije moglo utvrditi da je Tomčić pogodovao Capital Ingu u dobivanju poslova. "To je zaključak koji je izglasao i Markovinović pa se čudim kada kaže da nikakvog zaključka nema", rekao je Stazić.

Povjerenstvo se danas, ustvrdio je, nije suglasilo samo oko jednog zaključka, onog vezanog uz četiri ugovora koje je Capital Ing sklopio s Ministarstvom zdravstva. Po njegovim riječima, većina članova Povjerenstva (tri HDZ-ovca i jedan DC-ovac) odbila je u zaključak uvrstiti svjedočenje bivše ministrice zdravstva Ane Stavljenić Rukavine po kojemu je njezino Ministarstvo odabralo upravo Capital Ing za poslove 'consultinga' jer tvrtka koja je to ranije radila nije dobro obavila posao.

"Ako netko ne želi da to uđe u izvješće Povjerenstva i dođe do javnosti valjda bi htio da ostane dojam nečasnog i nezakonitog postupanja" rekao je Stazić.

Markovinović pak, tvrdi, da je većina u Povjerenstvu mišljenja da svjedočenje bivše ministrice nije važno za izvješće, da je važnije to što je bivše Ministarstvo graditeljstva isključivo preporučilo Capital Ing za navedene poslove. "Zbog nedostatka natječajne dokumentacije ne možemo tvrditi da je natječaj proveden u skladu sa zakonom", rekao je.

Inače, Povjerenstvo je danas jednoglasno zaključilo Saboru predložiti zaključak da se Vladu obveže da predloži izmjene Zakona o sprečavanju sukoba interesa po kojima tvrtka u kojoj dužnosnik ima bilo kakvo vlasništvo, pa i u najmanjem postotku, ne smije poslovati s tijelima državne uprave i jedinicama lokalne samouprave.

(Hina) xtrub yaz

Pročitajte više