Povlači se još jedna sol. Kako plastika završi unutra?

Ilustracija: Shutterstock

Državni inspektorat Republike Hrvatske obavještava potrošače o opozivu proizvoda PIRIFAN, MORSKA SOL, JODIRANA SITNA, 180g, LOT 06103, najbolje upotrijebiti do 30.9.2024., zbog utvrđenih čestica plastike nastalih prilikom mljevenja soli.

Proizvod nije u skladu s Uredbom 178/2002 o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane.

Kako plastika završi u soli? Vrlo jednostavno

Sve više trgovina iz prodaje povlači jednokratne plastične mlince za sol, a dok je za neke mlince određenih robnih marki Državni inspektorat naredio povlačenje iz prodaje, problem bi mogao biti u baš svim jednokratnim plastičnim mlincima za krupnu sol koji su trenutno u prodaji.

Naime, do problema dolazi jer su jednokratni mlinci s plastičnim mehanizmima neprikladni za krupnu morsku sol, koja je jako tvrda pa lako dolazi do lomljenja mehanizama. Osim toga, već je nekoliko mlinaca povučeno iz prodaje o kojima smo i mi pisali - počevši od Nadalininog mlinca morske soli od 100 grama, a potom i mlinci krupne morske soli tvrtke Kotanyi te Podravke, sve zbog prisutnosti stranog tijela, odnosno komada plastike.

Pročitajte više