Povratak otpisanog: Johnny Štulić izdaje 12 knjiga u Srbiji

BRANIMIR JOHNNY ŠTULIĆ, nakon sedamnaest godina vraća se na "sudbinsko" tlo Balkana o kojem je davno početkom osamdesetih godina rekao ono što misli. Naime, Štulić koji je i za vrijeme svoje diskografske karijere ostao zapamćen po velikom broju pjesama koje je izdavao u vrlo kratko vremena, nastavio je isto i u svojoj književnoj karijeri pa će istodobno izdati čak dvanaest novih knjiga i to za svog beogradskog izdavača Vreme.

Smijurijada

Riječ je o knjigama "Smijurijada" koja je zapravo zbirka Štulićevih  sjećanja i osvrta na prošle događaje, "Kali Juga", zbirka je  pjesama i prepjeva starih kineskih, sumerskih, hetitskih, egipatskih, indijskih, starogrčkih i drugih antičkih zapisa koja uključuje i Homerove himne kao i antologiju starogrčkog pjesništva. Tu je i "Bhagavad Gitu", prvo pjevanje Mahabharate, zatim životopis Vasilija II iz Kronika Konstantina Psela te "O upravljanju" Konstantina Porfiogeneta kao i Ljetopis popa Dukljanina.

Tu su i prepjevi Homerove Ilijade i Odiseje, Herodotova Povijest, Tukididova Povijest peloponeskog rata, Ksenofontova Grčka povijest, Anabaza i Ustav Atenjana i Lakademonjana, zatim Aleksandrijada, životopis Aleksandra Makedonskog, sastavljen prema svim dostupnim antičkim izvorima. Štulić je pisao i o Epu o Argonautima i ostale knjige.

Red ekavice, red ijekavice

"Karijera mi se izgleda sastojala iz tri dela
U prvom sam koji mi se kao uzor pod nos gura
Sve pisao malim slovima kako početna slova
Svakog reda tako i imena u drugom sam stihove
Velikim slovom započinjao i imena pisao
Što javnom mnenju bude znak da sam maltene prolupao
A u trećem sam svemu tome meru nadodao pa
To poluči da se tek tad primete zarezi naime
Kao i interpunkciju nikad ih nisam koristio", dio je uvodnih Štulićevih stihova iz zbirke Smijurijada iz kojih se može iščitati kako je osnivač Azre, sasvim u svom stilu, odlučio u svoje stihove ravnopravno uvesti hrvatski i srpski jezik.

M.M.
Foto: Vreme/Arhiva

Pročitajte više