Povratak stanovnika Falluje u grad

DESECIMA stanovnika Falluje odobreno je u četvrtak da uđu u grad kako bi razgledali svoje kuće i odlučili žele li se vratiti tamo, javlja agencija France Presse.

Na ulazu u grad povratnici su čekali više sati na kontrolnoj točki Nacionalne straže prije nego im je odobren ulazak.

Tamo je samo osobama koje su mogle dokazati da žive u četvrti Andalous, u zapadnom dijelu grada, bilo odobreno da posjete svoje domove u trenutku kada se začula pucnjava i bombardiranje iz smjera grada, smještenog 50 kilometara zapadno od Bagdada.

Stanovnici su trebali pokazati osobnu kartu, kartu za dijeljenje hrane ili bilo kakav dokument koji bi potvrđivao da žive u četvrti Andalous, kako bi im američki marinci odobrili nastavak puta.

U roku od tri sata samo je šačica stanovnika mogla ući u grad nakon pretrage automobila na sjevernom ulazu.

Jedan je časnik Nacionalne straže izjavio kako osim tog ulaza postoje još dvije kontrolne točke na južnom izlazu iz grada te je dodao da ne može reći koliko je stanovnika tamo dobilo odobrenje da uđe u grad.

Državni tajnik za nacionalnu sigurnost Kassem Daoud je u srijedu izjavio da je oko 2.000 glava obitelji dobilo odobrenje da u četvrtak uđu u grad.

Gotovo 250.000 do 300.000 stanovnika Falluje napustilo je grad prije i poslije početka vojne operacije američkih marinaca, koja je izbila 8. studenoga.

Foto: FAH

Pročitajte više