povratnici od novog zakona očekuju oživljavanje gospodarstva

Zajednica povratnika Hrvatske (ZPH) predstavila je danas zakonski prijedlog o područjima posebnog državnog interesa za kojeg smatra da je "dobitna kombinacija za oživljavanje gospodarstva i povratka mladih u ratom stradalim područjima".

"Ako sve te mjere koje je predložila ZPH budu ugrađene u konačni Vladin prijedlog za ocijeniti je da u ovoj vlasti zaista postoji dobra namjera da se ratom stradala područja pokrenu iz dosadašnjeg mrtvila, zaostajanja, nezaposlenosti i stečajeva koji su postala svakodnevnica u područjima posebne državne skrbi, rekao je predsjednik ZPH Josip Kompanović na konferenciji za novinare.

Podsjetio je da im je premijer Sanader predložio da sami izrade zakonski prijedlog kojeg su nakon što su ga uobličili uputili nadležnim ministarstvima. Osnovana je i radna skupina koja je izradila zakonski prijedlog, koji bi se, rekao je Kompanović mogao naći pred Vladom na njezinoj sjednici potkraj rujna u Vukovaru.

Prema novom zakonu zainteresiranim ulagačima ponudilo bi se besplatno komunalno opremljeno zemljište i najjeftinija radna snaga. Ulagači bi bili oslobođeni svih poreza iz dohotka i dobiti, a najpovoljnije za poslodavce je da bi zaposlenici dobivali plaću netto za brutto - odnosno da bi država poslodavcu svaka tri mjeseca vraćala doprinose. "To je svakako jedan dobar poziv za ulaganja u područja od posebnog državnog interesa", rekao je Kompanović.

Predlaže se da kod izgradnje novih pogona investitori ne plaćaju angažiranu snagu, a posebno će im biti zanimljivo zapošljavati mlade visokoobrazovane ljude jer će cijena njihova rada koštati kao cijena rada niske stručne spreme. Naime, kad poslodavac sa Zavoda za zapošljavanje zaposli mladu osobu do 30 godina s VSS ili VŠS spremom, za prve dvije godine vraća mu se 80 posto prosječne plaće isplaćene zaposleniku, sljedeće dvije godine 60 posto, i pete 40 posto.

Na prijedlog Ministarstva poljoprivrede u područjima od posebnog državnog interesa državno poljoprivredno zemljište prodavalo bi se po cijeni upola nižoj od propisane, a i cijena zakupa bila bi niža za 50 posto.

Kompanović je rekao da će se zakonskim odredbama ugraditi i zaštitni mehanizmi kako bi se suzbila eventualna zlouporaba.

Država će financirati osnivanje tzv. gospodarskih zona, njihovo komunalno opremanje, nakon čega će te gospodarske zone služiti za izgradnju novih pogona po vrlo povoljnim uvjetima. Svaki poduzetnik koji želi ulagati u tom području i zapošljavati određeni broj ljudi praktično će bez naknade dobiti komunalno opremeljeno zemljište.

Naveo je da se dosadašnji zakon koji je regulirao područje od posebnog državnog interesa mijenjao četiri puta i praktično pobrisao sva prava koja su vrijedila na tim područjima na kojima je danas oko 58 posto nezaposlenih i s kojih se mladi iseljavaju.

Novi zakon vratit će prava povratnicima koja su im ukinuta i omogućiti oživljavanje gospodarstva i bržeg zapošljavanja, rekao je Kompanović.

U predloženi zakon nisu uvršteni otoci.

Kompanović je rekao da se uskoro očekuje i novi prijedlog zakona o obnovi Vukovara.

(Hina) xbma ysšh

Pročitajte više