POWELL: AMERIČKE SNAGE U IRAKU POD AMERIČKIM ZAPOVJEDNIŠTVOM

Američke snage u Iraku ostat će pod američkim zapovjedništvom i djelovati štiteći sebe čak i ako to ne bude u skladu sa željama privremene iračke vlade, rekao je u utorak američki državni tajnik Colin Powell.

Uključujući se u raspravu koliko će nova iračka privremena vlada imati ovlasti nad stranim snagama u Iraku nakon 30. lipnja, Powell je rekao da će SAD "uzeti u obzir sve što oni budu željeli reći na političkoj i vojnoj razini".

"Ipak, bude li riječ o tome da se oružane snage Sjedinjenih Država zaštite ili obave misiju na način koji baš neće biti posve u skladu s onim što bi željela iračka privremena vlada određenom trenutku, američke snage ostaju pod američkim zapovjedništvom i učinit će sve što je nužno da se zaštite", rekao je Powell novinarima odgovarajući na pitanje hoće li iračka vlada moći staviti veto na američke operacije.

Čini se da su Powellove riječi u suprotnosti s prijašnjom izjavom britanskoga premijera Tonyja Blairea koji je rekao da će iračka privremena vlada nakon preuzimanja vlasti 30. lipnja imati pravo veta na vojne akcije koalicije u Iraku.

Powell je na konferenciji za novinare s belgijskim ministrom vanjskih poslova Louisom Michelom također rekao kako misli da će se odnosi iračke vlade i koalicijskih snaga moći urediti.

"Želimo uzeti u obzir stajališta iračke privremene vlade. Oni su suvereni, tako da očito moraju igrati ulogu... Mi smo tamo uz njihovu privolu", rekao je Powell.

Odnosi između nove iračke privremene vlade, na koju bi se trebala prenijeti suverenost 30. lipnja, i američkih snaga u Iraku tek se trebaju dogovoriti kad vlada bude objavljena.

Ministar Michel, čija se vlada protivila američkom napadu na Irak, rekao je da bi Belgiji bilo teško poslati vojne snage u Irak, ali je natuknuo da se ne bi protivila ulozi NATO-a u toj zemlji.

(Hina) xsl ydgk

Pročitajte više