Powell: Bush nije pokušao prevariti američki narod

AMERIČKI državni tajnik, Colin Powell u četvrtak je opovrgnuo da je predsjednik George W. Bush pokušao prevariti američki narod o postojanju iračkog nuklearnog programa u svojem govoru o stanju naroda održanom u siječnju.

Američki predsjednik je u svome govoru o stanju nacije od 28. siječnja kazao da je Irak pokušao kupiti uran od Afrike, a poslije se pokazalo da se ta tvrdnja temeljila na krivoj informaciji.

Odgovarajući na pitanja novinara nakon povratka iz posjeta Bocvani, Powell je polemiku izazvanu siječanjskim govorom predsjdnika Busha uoči napada na Irak nazvao "pretjeranom i preuveličanom".

"Prilikom tog govora, predsjednikova se izjava činila primjerenom", izjavio je Powell.

Sjedinjenje Države kane sa svojim partnerima iz NATO-a raspravljati treba li Savez sudjelovati u obnovi Iraka, samo nekoliko mjeseci nakon što se NATO podijelio oko odluke SAD-a da napdne Irak.

"Odluku o tome postoji li potreba da savez preuzme određenu ulogu, donijet ćemo kao saveznici", dodao je američki državni tajnik govoreći.

O sudjelovanju Amerikanaca u vojnoj operaciji u Liberiji, za što su Amerikanci iskazali volju, Powell je rekao da bi to mogla biti samo operacija "ograničena vremenom i opsegom". Njome bi se omogućilo zapadnoafričkim mirovnim snagama da se utvrde u toj zemlji.

Pročitajte više