Powell kaže da Irak ima još malo vremena

UN-ova inspekcija je pokazala kako Irak ne osigurava potpunu suradnju i ne pokazuje namjeru da se razoruža, rekao je u ponedjeljak američki državni tajnik Colin Powell, naglašavajući kako Irak ima još malo vremena da se mirno razoruža ili suoči s ozbiljnim posljedicama.

Powell je, reagirajući na današnje izvješće inspektora za oružje Hansa Blixa i Muhammada ElBaradeia Vijeću sigurnosti UN-a, naveo kako su inspektori kazali da ´Irak nije osigurao aktivnu, neposrednu i bezuvjetnu suradnju koju je Vijeće sigurnosti tražilo u Rezoluciji 1441´.

On je, obraćajući se novinarima u State Departmentu, naglasio riječi Hansa Blixa kako izgleda da ´Irak ne prihvaća stvarno, čak ni danas, razoružanje koje je od njega zahtijevano´.

Powell je rekao kako se irački režim nastavlja suočavati s temeljnim izborom između provedbe Rezolucije 1441 i posljedica ako se ne razoruža.

´Mirno je rješenje moguće samo ako se Irak sam razoruža uz pomoć inspektora,´ rekao je on.

Naglasio je da Irak nema više puno vremena da se razoruža.

´Iračko vrijeme da izabere mirno razoružanje brzo se približava kraju´, kazao je Powell.

Govoreći o tome što će sada uslijediti Powell je kazao da će predsjednik George W. Bush kontaktirati s čelnicima država o problemu Iraka, a Powell sa svojim kolegama u Vijeću sigurnosti, te da će se nastaviti konzultacije u Vijeću sigurnosti.

Nakon završetka konzultacija ´odlučit ćemo što će biti naši sljedeći koraci´, kazao je Powell.

´Vrijeme istječe,´ kazao je on dodajući kako se ne može dozvoliti da se inspekcija oduži u beskonačnost.

Naglašavajući kako Rezolucija 1441 traži aktivnu suradnju Iraka u njegovom razoružanju Powell je kazao kako Irak to ne čini.

On je ponovio primjere otvorenih pitanja iračkog kemijskog i biloškog oružja koja je naveo Blix.

Hans Blix, šef UN-ovog Povjerenstva za nadzor, verifikaciju i inspekciju i Muhammad ElBaradei, direktor UN-ove Međunarodne organizacije za atomsku energiju izvijestili su u ponedjeljak Vijeće sigurnosti o proteklih 60 dana inspekcije. Rekli su da Irak pasivno surađuje, ali ne i aktivno na programu vlastitog razoružanja.

Blix je naglasio niz otvorenih pitanja kemijskog i biološkog oružja na koja Irak nije pružio odgovor.

Što se dogodilo s antraksom, bojnim otrovom VX-om, što je s mobilnim biološkim laboratorijima, upitao se Powell ponavljajući primjere iz Blixova izvješća.

Inspektori nisu mogli razgovarati nasamo s iračkim znanstvenicima koji su sudjelovali u programima razvoja oružja za masovno uništenje, Irak nije dopustio zračni nadzor zrakoplovima U-2 i sakrio je dokumente u privatne stanove, rekao je Powell.

´Irak nastavlja skrivati velike količine smrtonosnih materijala i oružja koji mogu ubiti tisuće ljudi, žena i djece ako Sadam Husein u odluči upotrijebiti ih ili dati ih drugima koji će ih upotrijebiti´, kazao je Powell.

On je rekao da su zabilježeni kontakti i veze iračkog režima i terorističkih organizacija uključujući al Qaidu i da će kasnije objelodaniti podrobnije informacije o tome.

´Cilj međunarodne zajednice je bio, jeste i ostaje razoružanje Iraka´, rekao je Powell napominjući da je bit Rezolucije 1441 zahtjev da se Irak razoruža.

Vijeće sigurnosti i međunarodna zajednica moraju stati iza Rezolucije 1441, naglasio je on.

Pročitajte više