Powell kaže da se razgovara o rezoluciji UN-a o snagama u Iraku

AMERIČKI državni tajnik Colin Powell kazao je u srijedu kako se vode razgovori s pojedinim zemljama i glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda Kofijem Annanom o tome je li potrebna rezolucija UN-a kako bi druge zemlje sudjelovale u mirovnim snagama u Iraku.

I glavni tajnik UN-a potvrdio je u srijedu da se u UN-u vode razgovori o slanju stabilizacijskih snaga u Irak s UN-ovim mandatom. Prema njegovim riječima, razgovara se o proširenju UN-ovih humanitarnih aktivnosti u Iraku i mogućnosti da i druge zemlje pošalju svoje vojnike, policajce i druga sredstva za stabilizaciju zemlje.

Powell je nakon razgovora s njemačkim ministrom vanjskih poslova Joschkom Fischerom rekao kako se razgovara o tome "bi li trebalo početi raspravu o UN-ovoj rezoluciji".

On je rekao kako SAD vjeruje da je postojeća UN-ova rezolucija kojom se odobrava privremena vlast SAD-a i Velike Britanije u Iraku dovoljna da osigura mandat i drugim zemljama za sudjelovanje u mirovnoj operaciji, ali da su neke zemlje izrazile želju da dobiju još mandata od UN-a.

Fischer je rekao kako Njemačka i dalje nije spremna sudjelovati u mirovnim snagama u Iraku, ali da želi pomoći humanitarno i u obnovi zemlje.

"Naša pozicija glede pitanja slanja vojnih snaga je nepromijenjena", rekao je on.

Tijekom svojeg prvog posjeta Sjedinjenim Državama nakon rata u Iraku Fischer će se kasnije osim s Powellom sastati i sa predsjednikovom savjetnicom za nacionalnu sigurnost Condoleezzom Rice.

Fischerov četverodnevni posjet Washingtonu dolazi nakon što je Powell u svibnju posjetio Berlin, a oba posjeta dio su nastojanja dviju zemalja da izglade odnose zategnute protivljenjem Njemačke američkom napadu na Irak.

Pročitajte više