POWELL NE MOŽE POTVRDITI DA ĆE ALLAWI BITI IRAČKI PREMIJER

Američki državni tajnik Colin Powell nije u četvrtak potvrdio da će Iyad Allawi biti novi irački premijer, nego je rekao kako čeka da UNov izaslanik Lakhdar Brahimi objavi svoj izbor privremene iračke vlade.

Jedan Allawiev suradnik u četvrtak je izjavio kako je Iračko upravno vijeće izabralo Allawija za premijera privremene iračke vlade koja treba preuzeti vlast 30. lipnja.

Powell je rekao novinarima kako Washington za sada nema stava o bilo kojem kandidatu jer čeka obavijesti od Brahimija koji treba pomoći u izboru privremene iračke vlade.

"Zadovoljan sam što gospodin Allawi ima takvu potporu ali mi radimo s veleposlanikom Lakhdarom Brahimijem i od njega čekamo vijesti ne samo u pogledu premijera nego i predsjednika, dva potpredsjednika kao svih ministara u vladi", rekao je Powell.

Brahimi pomaže u izboru cjelokupne nove privremene iračke vlade koja će 30. lipnja preuzeti vlast u Iraku od američkih privremenih vlasti i vladati do iračkih izbora u siječnju 2005. koji bi konačno trebali osigurati demokratski izabranu iračku vlast.

(Hina) xsl ydgk

Pročitajte više