Powell od BiH traži nastavak borbe protiv terorizma

AMERIČKI državni tajnik Colin Powell zatražio je od vlasti Bosne i Hercegovine da borbu protiv terorizma shvate kao jednu od svojih prioritetnih zadaća te da ojačaju zakonski sustav koji bi osigurao pronalaženje i kazneni progon osumnjičenih terorista.

Kako je u petak priopćeno iz ministarstva vanjskih poslova BiH, ovakvo stajalište američke vlade sadržano je u pismu što ga je državni tajnik Powell uputio svojem bosanskom kolegi Mladenu Ivaniću, čestitajući mu na nedavnom izboru na dužnost ministra vanjskih poslova BiH.

Uz ispunjenje te zadaće, Washington od vlasti BiH očekuje što brže uvođenje poreza na dodanu vrijednost, uspostavu carine na državnoj razini kao i jedinstvenog ministarstva obrane kao uvjeta priključnju NATO-vu programu ´Partnerstvo za mir´.

Američki je državni tajnik poručio kako se od novog parlamenta BiH očekuje donošenje primjerenih zakona, uključujući tu i onaj o izvozu oružja čime bi se izvršnoj vlasti omogućilo učinkovitije djelovanje na ovom planu.

Powell je istaknuo kako će konkretni napori vlasti u BiH u borbi protiv nedopuštenih oblika trgovina ´biti ključni za nastavak pomoći SAD´.

Šef američke diplomacije također je još jednom podsjetio Ivanića kako vlasti njegove zemlje moraju bezuvjetno surađivati u izručenju osumnjičenih za ratne zločine koje traži Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Pročitajte više