Powell osudio bombaške napade u Izraelu

AMERIČKI državni tajnik Colin Powell osudio je u utorak samoubilačke bombaške napade Hamasa u Beershevi, u južnom Izraelu, u kojima je poginulo najmanje 16 ljudi.

Glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher kazao je novinarima kako je Powell osudio napade u telefonskom razgovoru s izraelskim ministrom vanjskih poslova Silvanom Shalomom.

Boucher je rekao kako je Hamas teroristička organizacija koju treba onemogućiti u djelovanju.

Glasnogovornik State Departmenta je odbacio osude napada koje su dale Palestinske vlasti, rekavši da nisu dovoljne riječi nego da su potrebna djela koja bi poslala jasnu poruku da se terorizam neće trpjeti.

U samoubilačkim bombaškim napadima u dvama gradskim autobusima u Beershevi poginulo je najmanje 16 ljudi, a gotovo 100 ozlijeđeno. Odgovornost za napade preuzeo je Hamas navodeći da su oni osveta za izraelsko ubojstvo dva njegova čelnika početkom godine.

Boucher je međutim kazao kako ne može biti opravdanja za nasilje i terorističke napade od kojih trpi izraelski narod te da palestinski čelnici moraju bez odgode poduzeti vjerodostojne korake kako bi okončali terorizam i nasilje.

Dodao je kako ovakvi napadi ne samo da ubijaju nedužne civile nego i potkopavaju težnje i nade palestinskog naroda.

Pročitajte više