POWELL POČEO AZIJSKU TURNEJU

Američki državni tajnik Colin Powell otputovao je u petak na trodnevnu turneju po zemljama Dalekog istoka, a glavne teme njegovih razgovora trebale bi biti sjevernokorejska nuklearna kriza i zastoj pregovora s Pjongjangom, te odnosi između Kine i Tajvana.

Šef američke diplomacije razgovarat će i o nazočnosti američkih vojnih snaga u Južnoj Koreji i u Japanu.

Powell će u nedjelju posjetiti Tokio, odakle će otići u Peking i u Seul. U tim će trima zemljama nastojati obnoviti multilateralne pregovore radi rješavanja sjevernokorejske nuklearne krize.

Ipak se čini da se Sjeverna Koreja neće odlučiti na početak novog kruga pregovora prije američkih predsjedničkih izbora 2. studenog, jer se nada promjeni političkog pravca ukoliko na izborima pobijedi demokrat John Kerry.

Dok je administracija predsjednika Georgea W. Busha započela šestostrane pregovore kako bi riješila sjevernokorejsku krizu - u pregovorima sudjeluju SAD, Sjeverna Koreja, Kina, Japan, Rusija i Južna Koreja - Kerry predlaže izravno pregovaranje sa Sjevernom Korejom, bez posrednika, što je Pjongjang oduvijek i želio.

Kineski će dužnosnici u prigodi posjeta ponoviti Amerikancima zahtjev za obustavu prodaje američkog oružja Tajvanu.

U Južnoj Koreji tema razgovora državnog tajnika trebalo bi biti raspoređivanje američkih snaga, pošto su nedavno dva saveznika odlučila da će odgoditi odlazak trećine od 33.900 američkih vojnika nazočnih u Južnoj Koreji.

(Hina) xvrad ydv

Pročitajte više