Powell pozvao Izrael i Siriju na ublažavanje napetosti

AMERIČKI državni tajnik Colin Powell pozvao je u ponedjeljak Siriju i Izrael da smire napetosti i ublaže međusobnu retoriku nakon što je sirijski dužnosnik zaprijetio odmazdom u slučaju daljnjih izraelskih napada.

Powel je rekao da prijetnja, koju su uputili izraelski dužnosnici, potiče napetosti koje su već na vrlo visokoj razini nakon izraelskog zračnog udara od 5. listopada, izvedenog na navodni teroristički logor za obuku u blizini Damaska, u najdubljem ulasku Izraela na sirijski teritorij nakon bliskoistočnog rata iz 1973. godine.

"Ohrabrujemo obje strane da smanje tenzije i ublaže retoriku", rekao je Powell dodajući da "takve izjave ne pomažu bilo kojoj strani u regiji u pokušaju da krene naprijed nego samo podižu napetosti" te da ohrabruje obje strane da se suzdrže od međusobnih retoričkih prijetnji.

Sirijski ministar vanjskih poslova Farouq al-Shara izjavio je za britanski Sunday Telegraph da će Sirija uzvratiti udarac i da bi mogla udariti na izraelska naselja na Golanskoj visoravni ponovi li Izrael takav napad.

Izraelski dužnosnici odmah su uzvratili na ovu prijetnju.

Pročitajte više