Powell predlaže privremenu iračku vladu

AMERIČKI državni tajnik Colin Powell predložio je u petak brzu uspostavu privremene iračke vlade u kojoj bi istaknutu ulogu igrali Iračani koji su sada u progonstvu, ali bi bili uključeni i oni iz samoga Iraka.

"Nestrpljivi smo da brzo krenemo", rekao je Powell na konferenciji za novinare u State Departmentu nakon sastanka u Bijeloj kući s predsjednikom Georgeom W. Bushom, ministrom obrane Donaldom Rumsfeldom i predsjednikovom savjetnicom za nacionalnu sigurnost Condoleezzom Rice.

On je rekao kako se dan oslobođenja Iraka približava jer će Sjedinjene Države uskoro kontrolirati cijelu zemlju.

Pitanje privremene vlade u Iraku predmet je rasprave kako između Sjedinjenih Država i Europske unije i Ujedinjenih naroda, tako i unutar same Bushove vlade.

U.S. News i World Report izvijestio je u četvrtak na svojoj web stranici kako je ministar Rumsfeld u porukama predsjedniku Bushu zatražio da se formira privremena vlada u Iraku još dok traje rat i da u tu vladu uđu prognani Iračani za koje drži da će uz iskustvo demokracije u Sjedinjenim Državama bolje upravljati Irakom.

Powell je rekao novinarima kako bi se iračka vlada trebala sastojati kako od vanjske oporbe, prognanih Iračana, tako i od pojedinaca iz zemlje.

"Sada sastavljamo plan za taj pristup i u svoje vrijeme ćemo ga objaviti", rekao je Powell. "Želimo privremnu vlast koja će predstavljati sve skupine koje su zainteresirane za budućnost Iraka".

Condoleezza Rice je rekla u Bijeloj kući kako predsjednik Bush želi uključenje kako prognanih Iračana tako i onih iz Iraka.

Powell je u četvrtak u Bruxellesu rekao kako će Sjedinjene Države i Velika Britanija igrati ključnu ulogu u privremenoj vlasti u prijelazu na potpunu iračku vladu, ali i da će Ujedinjeni narodi u upravi nad Irakom igrati izvjesnu ulogu, koja tek treba biti određena.

Powell je o tome u petak razgovarao u Washingtonu s visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku i sigurnost Javierom Solanom, a telefonski je razgovarao s glavnim tajnikom UN-a Kofijem Annanom.

On je kazao kako je jasno da će UN biti partner u upravljanju

Irakom, ali i ponovio da će njegova stvarna uloga tek biti određena.

Solana je na zajedničkoj konferenciji za novinare kazao kako će se o tome nastaviti razgovori, ali da će "UN morati igrati važnu ulogu".

Pročitajte više