Powell putuje u Izrael i na Palestinski teritorij

AMERIČKI državni tajnik Colin Powell putovat će u Izrael i na Palestinski teritorij kako bi potaknuo bliskoistočni mirovni proces prije nego napusti svoju dužnost, priopćio je u utorak State Department.

Powell će se susresti s izraelskim i palestinskim čelnicima u nedjelju i ponedjeljak, nakon čega će 22-23. studenog sudjelovati na međunarodnoj konferenciji o obnovi Iraka u egipatskom odmaralištu Sharm el-Sheikh, priopćio je glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher.

Powell je u ponedjeljak podnio ostavku, ali će obavljati dužnost državnog tajnika dok ne bude potvrđena Condoleezza Rice, čiju je nominaciju u utorak objavio predsjednik George W. Bush.

Boucher je u priopćenju rekao da će se razgovori s Izraelcima i Palestincima usredotočiti na pitanje kako tijekom razdoblja tranzicije palestinskog vodstva dvije strane mogu "krenuti naprijed prema miru" i ostvariti viziju o dvije neovisne države, koje žive jedna pored druge u miru i sigurnosti.

Powell će nastojati olakšati pripreme za palestinske izbore 9. siječnja na kojim će izabrati nasljednika Jasera Arafata, koji je umro prošlog tjedna, i osigurati pomoć Izraela u održavanju izbora.

"Državni tajnik će razgovarati o predstojećim palestinskim predsjedničkim izborima, kako strane mogu podržati ovaj bitni korak pomažući pojavu novog palestinskog vodstva koje je predano demokratskim reformama, transparentnosti u vladanju, obnovi reda i zakona i borbi protiv terorizma", rekao je Boucher.

Powell će također razmotriti putove za jačanje palestinskog gospodarstva te razgovarati o izraelskom planu za povlačenje iz Pojasa Gaze i dijela Zapadne Obale na način koji promiče mirovni plan za Bliski istok i viziju o dvije države, rekao je Boucher.

Boucher je naglasio kako su Sjedinjene Države spremne pružiti punu pomoć Palestincima i Izraelu u njihovim naporima da se okonča nasilje i terorizam i ostvari vizija o dvije države.

Powell će s Palestincima razgovarati u Ramallahu na Zapadnoj Obali.

Pročitajte više