Powell: SAD čini u Iraku sve što može

AMERIČKI državni tajnik Colin Powell izjavio je da Sjedinjene Države čine sve što mogu da omoguće izbore u Iraku do kraja siječnja iduće godine te odbacio sugestiju demokratskog predsjedničkog kandidata Johna Kerryja da bi međunarodni summit doveo više stranih vojnih snaga u Irak.

U intervjuu za list USA Today od utorka Powell je odbacio ideju o summitu o Iraku koji je jedan od središnjih dijelova Kerryjevog plana za Irak s ciljem da se druge zemlje navedu da preuzmu veći financijski i vojni teret u ovoj zemlji koji sada najvećim dijelom snosi SAD.

Powell je rekao da se prošlog mjeseca susreo u Ujedinjenim narodima sa svojim kolegama iz europskih i drugih razvijenih zemalja te da sljedećeg mjeseca planira sastanak u Egiptu na kojem će sudjelovati i irački susjedi.

Powell je rekao da vjeruje da je još uvijek moguće do kraja siječnja iduće godine organizirati izbore u Iraku i ključan uvjet za to uspostaviti sigurnost i ojačati iračke sigurnosne snage.

Američki državni tajnik je za USA Today rekao da ne može predvidjeti kada će SAD početi povlačiti svoje vojne snage iz Iraka koje sada broje 138.000 vojnika, ali da povlačenje mora biti postupno.

Glede navodnog iranskog programa nuklearnog oružja Powell je rekao da SAD podržava napore Velike Britanije, Francuske i Njemačke da pregovorima dođu do njegovog okončanja, ali da sumnja u njihov uspjeh. On je rekao kako SAD neće dati nikakva sigurnosna jamstva Iranu kao dio tih napora.

Powell je priznao da su rat u Iraku i neuspjeh u rješavanju izraelsko-palestinskog sukoba doveli do zabrinjavajućeg porasta anti-amerikanizma na Bliskom istoku.

Pročitajte više