Powell: Vrijeme diplomacije prošlo za Saddama Husseina

AMERIČKI državni tajnik Colin Powell rekao je u ponedjeljak kako je prošlo vrijeme za diplomatsko rješavanje iračke krize, a došlo vrijeme "ozbiljnih posljedica", koje se spominju u rezoluciji 1441 Vijeća sigurnosti UN.

Tijekom noći Sjedinjene Države, Velika Britanija i Španjolska su pokušali posljednji krug diplomacije kako bi uvjerili druge članice u Vijeću sigurnosti da prihvate njihovu rezoluciju koja odoborava vojnu akciju u Iraku i postavlja Saddamu Husseinu rok do 17. ožujka da se razoruža.

Powell je kazao na konferenciji za novinare kako ne može zamisliti što bi to Saddam Hussein mogao sada učiniti kako bi spriječio vojnu akciju i da je propustio šansu koja mu je davana 12 posljednjih godina da se razoruža.

"Vrijeme diplomacije je prošlo", kazao je Powell.

On je rekao da je Irak jasno materijalno prekršio svoje obveze koje mu je nametnulo Vijeće sigurnosti.

"Mi vjerujemo da su zadovoljeni uvjeti rezolucije da se primjene ozbiljne posljedice", rekao je Powell.

Američki državni tajnik potvrdio je da su Sjedinjen Države, Velika Britanija i Španjolska uvidjevši da druga rezolucija neće proći u Vijeću sigurnosti odlučili povući je.

Tijekom posljednja dva tjedna rasprave o američko-britansk-španjolskom nacrtu rezolucije postalo je jasno da će Francuska staviti veto na svaku takvu ili sličnu rezoluciju, rekao je Powell.

"Kao rezultat toga Velika Britanija, Sjedinjene Države i Španjolska odlučili su ne ići na glasovanje o ovoj rezoluciji", rekao je Powell.

Powell je potvrdio da će se američki predsjednik George W. Bush u ponedjeljak navečer obratiti naciji i svijetu o iračkoj krizi.

"U svojem govoru on će jasno postaviti ultimatum Saddamu Husseinu da je jedini način da izbjegne ozbiljne posljedice ugrađene u Rezoluciju 1441 da Saddam i njegovi najbliži suradnici napuste zemlju i dopuste da se ovo pitanje riješi mirnim ulaskom snaga, a ne sukobom", rekao je Powell.

Odbio je odgovoriti koliki rok će dobiti Saddam Hussein da ode iz zemlje. Naglasio je da će Bush tražiti da osim Saddama odu i članovi njegove obitelji, koji nadziru bitne dijelove iračke vojske, kao i neki drugi sljedbenici.

Powell je naglasio kako već postojeće rezolucije, posebice Rezolucija 1441, daju dovoljno ovlasti za uporabu sile u Iraku i da je vojna akcija u Iraku ima svoje opravdanje u međunarodnom pravu.

Nastojanje da se dobije druga rezolucija Vijeća sigurnosti smatra se uglavnom ustupkom savezniku britanskom premijeru Tonyju Blairu za umirivanje javnosti koja je uglavnom protiv uporabe sile u Iraku.

Govoreći o razdoru u Ujedinjenim narodima i njegovoj budućnosti Powell je rekao kako je izjava predsjednika Busha u nedjelju na Azorima izjava predanosti Ujedinjenim narodima i ulozi koju mogu odigrati nakon sukoba u Iraku, kao i nastavak potpore UN-u.

"Ujedinjeni narodi su važna institucija i preživjet će. Sjedinjene Države će nastaviti bit važan član Ujedinjenih naroda i njegovih organizacija", rekao je Powell.

Powell je noćas i jutros razgovarao s petnaestak svojih kolega, među ostalim s francuskim ministrom vanjskih poslova Dominiquom de la Villepanom, ruskim ministrom vanjskih poslova Igorom Ivanovom, njemačkim minsitrom vanjskih poslova Joschkom Fischerom i nizom drugih.

Postalo je jasno da druga rezolucija neće uspjeti proći jer je Francuska naznačila da će staviti na nju veto pod bilo kojim okolnostima ili bilo koju sličnu rezoluciju koja će otvoriti put prema sukobu.

Pročitajte više