VIDEO Požar kod Kistanja prijeti Nacionalnom parku Krka, gori i kod Metkovića

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL, Facebook Vatrogasci - Oni su naši heroji, Čitatelji Indexa

GAŠENJE požara koji je danas buknuo u Kistanjama otežava vjetar, a prema posljednjim informacijama vatra se i dalje šiti prema Nacionalnom parku Krka.

U Županijskom centru 112 nemaju točnih informacija o opožarenoj površini, ali kažu kako je ona mnogo veća od 70 hektara.

Požar su tijekom dana gasila četiri kanadera Ministarstva obrane. Vatra je buknula u zaseoku Mjerkači oko 14:30 sati danas, a gorjela je trava i nisko raslinje. Opožareno je bilo oko 60 hektara makije.

Požar se počeo širiti prema Nacionalnom parku Krka, a gasitelji su činili sve kako bi vatru stavili pod kontrolu. Na terenu su tijekom cijelog dana bili vatrogasci iz Sinja i Vrlike, a popodne su stigli i vatrogasci iz Zadra i Šibenika.

U jednom su trenutku u opasnosti bile i kuće, ali vatrogasci su uspješno zaustavili širenje vatre u tom smjeru.

Prema priopćenju Ministarstva obrane, zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH u utorak popodne s četiri Canadaira CL-415 i tri Airtractora AT-802 sudjeluju u gašenju požara kod Kistanja, ulažu napore kako bi zaustavili širenje vatre prema Nacionalnom parku Krka te požar stavili pod nadzor gasitelja.

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo sudjelovalo je od početka protupožarne sezone, od 1. lipnja, u gašenju 141 požara.

Zračne snage hrvatske vojske u dosadašnjem su dijelu protupožarne sezone ostvarile 1.120 sati naleta, izbacile 36.200 tona vode i do požarišta prevezle 221 vatrogasca i vojnika, kao i 25 tona vatrogasne opreme i vode, priopćili su iz MORH-a. 

Požar kod Metkovića

U popodnevnim satima izbio je požar na lokaciji Bijeli Vir - Glušci kod Metkovića. Na požarište su poslana dva kanadera Oružanih snaga, javlja MORH.

Uz gašenje požara u Metkoviću i u Kistanju, zračne snage sudjelovale su danas i u gašenju požara na Dinari. Vatru koja je buknula na lokalitetu Vještić Gora - Katića Tori gasila su tri AirTractora.

Pročitajte više