Požar kod Tučepa pod nadzorom gasitelja

ŠUMSKI požar, koji je danas u 13,30 sati buknuo u Šimićima kod Tučepa vatrogasci su stavili pod nadzor u 16,15 sati.

U požaru, uzroci kojega još nisu poznati, po prvim podatcima, izgorjelo je 15 hektara borove šume, starih maslinika i niska raslinja, kazao je županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina, koji je vodio akciju gašenja požara u Tučepima.

Vatrogasci su vatru koja se, potpomognuta burom što je na udare puhala i do 80 kilometara na sat, brzo širila prema Biokovu i moru, uz napore obuzdavali kako bi spriječili da ne zahvati preostale maslinike i stare kuće.

Požar je gasilo 118 vatrogasaca s 18 vozila svih dobrovoljnih vatrogasnih društava s Makarskog primorja. Zbog požara bili su više od sat vremena isključeni 35 kW i 10 kW dalekovodi, a kako se ne bi ometalo gašenje, županijska je cesta kroz Gornju Podgoru bila zatvorena oko tri sata.

Uzroci požara se utvrđuju.

U požaru u Pomorskom muzeju na Gripama oštećen brod "Streljko"

U manjem požaru što je oko 14,40 sati izbio na Gripama u Splitu teže je oštećen brod "Streljko", izložak Pomorskog muzeja u dvorištu te tvrđave, doznaje se od ravnatelja Muzeja Stjepana Loze.

Požar su odmah počeli gasiti muzejski djelatnici priručnim sredstvima. Vatra se nošena burom brzo širila, no ubrzo su je ugasili pripadnici gradske Javne vatrogasne postrojbe koji su stigli nekoliko minuta nakon dojave. Uzroci požara i šteta utvrdit će se očevidom, doznaje se u policiji.


Po Lozinim riječima pretpostavlja se da je šteta velika, premda je osnovna konstrukcija toga drvenog broda, kojim su se koristili partizani u Drugom svjetskom ratu, i koji je jedini do danas sačuvan, spašena.

Vatrogasci su brzo reagirali, premda svojim vozilom nisu mogli ući u samo dvorište, kazao je Lozo. Upozorio je kako već godinama mjerodavne upozorava na "neodrživo stanje u tvrđavi Gripama", spomeniku nulte kategoriji, spomenu na obranu Splita od Turaka, u kojoj su osim Pomorskog muzeja smješteni i Umjetnička akademija i Državni arhiv.

"Taj objekt je nečuvan i danju i noću, izložen uništavanju i žalosno je da se moralo dogoditi ovako nešto što će, vjerujem, otvoriti svima oči", poručio je Lozo.


Pročitajte više