Veliki požar u Neumu i dalje aktivan: "Situacija je veoma ozbiljna"

Foto: JVP Neum

SITUACIJA s još uvijek aktivnim velikim požarom u Neumu je veoma ozbiljna, potvrdio je za N1 Pero Pavlović, glasnogovornik Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ).

Pavlović kaže da je najteže stanje na području Graca, Prapratnice i Zelenkovca gdje se vatra širi velikom brzinom.

"Tijekom noći je prometnica Stolac-Neum puštena u promet, no situacija je i dalje ozbiljna. Bitno je istaknuti da je tijekom noći zatražena pomoć gašenja vatre iz zraka. Još nisam detaljno vidio dopis, ali mislim da je riječ o Oružanim snagama Bosne i Hercegovine. Vatrogasci su cijelu noć na terenu i prema informacijama kojima raspolaže naš Operativni centar, stanje je ozbiljno", kazao je Pavlović za N1.

Vatrogasci sinoć obranili stambene objekte i stanovništvo

Neumskim vatrogascima su u borbi s požarom tijekom noći pomogli vatrogasci iz Čapljine, Slanog, Mostara i Stoca. 

"Svi su se stavili na raspolaganje vatrogascima iz Neuma da zajednički probaju svladati ovaj požar.” Vatrogasci su sinoć imali ozbiljnu borbu, branili su stambene i gospodarske objekte te zaštitili stanovništvo u Prapratnici. Prema informacijama koje imamo u ovom trenutku, ta borba je bila uspješna.

Vidjet ćemo što će nam donijeti jutro, ali situacija je teška. Dodatno nam otežava jak vjetar koji brzo širi požar i zbog toga bi nam gašenje vatre iz zraka značajno doprinijelo", rekao je glasnogovornik Civilne zaštite HNŽ-a za N1.

Vlasti u Neumu traže pomoć kanadera i helikoptera

Vlasti u Neumu zatražile su u srijedu angažiranje hrvatskog kanadera i helikoptera BiH kako bi stavili pod nadzor požar koji od jučer guta sve pred sobom, te je zaprijetio obiteljskim kućama i privremeno obustavio promet prema unutrašnjosti zemlje.

Načelnik Neuma Dragan Jurković rekao je da je pomoć iz zraka zatražena zbog velike površine koju je zahvatio požar, opasnosti za objekte te nepristupačnog terena.

"Zatražili smo dolazak helikoptera Oružanih snaga. Zatražen je i kanader iz RH, ali to ovisi o požarima u Hrvatskoj. Jučer nam nisu bili dostupni zbog gašenja oko Šibenika", rekao je načelnik Jurković. Izrazio je očekivanje da će Predsjedništvo BiH uskoro odobriti angažiranje helikoptera Oružanih snaga BiH. 

Požar u zaleđu Neuma izbio je jučer u prijepodnevnim satima te se brzo proširio i prijetio obiteljskim kućama i gospodarskim objektima u više naselja. Čak je bila zatvorena i prometnica Neum-Stolac.

U obuzdavanju vatrene stihije gasiteljima iz Neuma u pomoć su jučer došle ekipe iz Slanog, Stona, Mostara i Čapljine. 

Pročitajte više