Požar u uglednoj londonskoj bolnici

SVJETSKI poznatu londonsku bolnicu Royal Marsden je pogodio veliki požar, zbog čega se iz nje upravo evakuiraju pacijenti, a policija je zatvorila sve prilaze kako bi omogućila što brže gašenje.

Vatrogasci su, kako javljaju britanski mediji, pozvani oko 13:20 po lokalnom, odnosno 14:20 po britanskom vremenu.

Požar, koji je izbio na krovu zgrade, još nije ugašen, a pepeo posipa veliki dio ulice Fulham, gdje se bolnica nalazi.

U gašenju sudjeluje najmanje 8 vatrogasnih kola i 125 vatrogasaca. Londonska hitna služba je poslala najmanje 10 ambulantnih kola kako bi što brže evakuirala pacijente i osoblje. Pacijenti su evakuirani u obližnju crkvu St. Paul u Onslowu, kao i u bolnice u Chelseau, Westminsteru te bolnicu Royal Brompton.

Još uvijek nema dojava o eventualnim žrtvama. Prve procjene govore o velikoj šteti, odnosno da je u požaru nestalo najmanje dvije trećine krova.

Royal Marsden, osnovana 1851. godine, je prva bolnica u svijetu koja je bila specijalizirana za liječenje, ali i proučavanje raka. Kroz nju svake godine prolazi 40.000 pacijenata.

Profesor Ray Powles, bivši pročelnik odjela za hematoonkologiju u Royal Marsdenu, izjavio da bi uništenje bolnice predstavljalo "golemi korak unatrag" u istraživanju raka, odnosno težak udarac za pacijente koji su se u njoj liječili. S druge strane, rezultati istraživanja bi mogli biti očuvani, s obzirom da bolnica ima rezervnu lokaciju i laboratorij u Suttonu.

D.A.

Pročitajte više