Požari prijete drevnoj Olimpiji u Grčkoj

ŠUMSKI požari koji danima bjesne na grčkom poluotoku Peloponezu, a koji su dosada odnijeli čak 51 život, opasno su se približili Olimpiji, drevnom antičkom gradu poznatom po održavanju prvih Olimpijskih igara u povijesti.

Vlasti su evakuirale stanovnike okolnih naselja, a arheološko nalazište i vrijedne spomenike kulture pokušavaju obraniti vatrogasci kojima pomažu avioni i helikopteri za gašenje požara.

Olimpija je bila drevno grčko svetište gdje su se od 774. godine pr.n.e. svake četiri godine održavale Olimpijske igre, po uzoru na koje se održavaju suvremen olimpijade. U Olimpiji se nalazio i hram s velikim kipom Zeusa koji se smatrao jednim od Sedam čuda antičkog svijeta. Olimpijske igre je godine 394. kao pogansku svetkovinu zabranio rimski car Teodozije, ali se od 20. stoljeća u Olimpiji pred početak svake Olimpijade pali olimpijski plamen.

U međuvremenu je proglašeno izvanredno stanje u Grčkoj, a premijer Kostas Karamanlis u jučerašnjem obraćanju naciji naveo kako "veliki broj požara na toliko različitih mjesta u isto vrijeme ne može biti slučajnost" te obećao kako će država učiniti sve da pronađe i kazni njihove podmetače.

Jučer je, pak, uhićen 65-godišnjak koga se tereti za podmetanje požara i ubojstvo šest ljudi koji su stradali za vrijeme požara u Areopolisu na jugu Peloponeza.

D.A.

Pročitajte više