Požari u Dalmaciji i Istri

VELIKI šumski požar na području Komina, kod Ploča, koji je dojavljen oko 12,15 sati, još traje, a trenutačno opožarena površina iznosi oko 30 hektara borove šume i niskog raslinja, navodi se u izvješću Državnog vatrogasnog operativnog centra MUP-a od 17,45 sati.

U gašenju sudjeluju vatrogasci Interventne vatrogasne postrojbe Dubrovnik, vatrogasci javnih vatrogasnih postrojba (JVP) Ploče i Metković, dobrovoljnih vatrogasnih društava (DVD) Slano i Slivno te pripadnici Hrvatske vojske, jedan izviđačko-navalni zrakoplov, Air-traktor i jedan protupožarni zrakoplov kanader.

Oko 14,30 dojavljen je požar borove šume na otoku Šipanu, a lokaliziran je oko 17 sati. U gašenju sudjeluju vatrogasci JVP Dubrovnik, DVD-a Lopud, Šipan, Zaton, Kalamota i Suđurađ te jedan protupožarni zrakoplov kanader, a požarom je zahvaćeno oko osam hektara.

U požaru koji je izbio oko podneva kod Kaštel Sućurca, 100 metara sjeverozapadno od jučerašnjeg požara, prema neslužbenim informacijama izgorjelo je 70 hektara borove šume i niskog raslinja.

Na požarište su sve raspoložive snage splitskoga, trogirskoga i kaštelanskog područja, interventna vatrogasna postrojba MUP-a iz Divulja i Šibenika te pripadnici Hrvatske vojske iz Divulja. Požar je i dalje aktivan na istočnom dijelu požarišta, dok je ostali dio požarišta djelomice aktivan.

Tijekom gašenja lakše je ozlijeđen jedan vatrogasac. Također je potvrđena informacija da su u Sućuračkom Gaju izgorjeli lovačka kuća i jedna vikend kućica.

Požar na području Vodnjan - Čabrunići, u Istarskoj županiji, pod djelomičnim je nadzorom vatrogasaca od 15,55 sati. Opožarena površina iznosi 30 ha niskog raslinja i borove šume.

Na širem području općine Marčana u 15.25 sati nastao je požar niskog raslinja, kojeg su gasitelji pogasili u 16,00 sati.

Danas je izbilo i nekoliko požara u Šibensko-kninskoj županiji.

U mjestu Puljani, na Promini, oko 12,40 izbio je požar, a lokaliziran je oko 17,30 sati. Izgorjelo je oko 15 hektara niskog raslinja i makija na miniranoj površini.

Oko 12,40 sati dojavljen je požar u Raškovićima. Gori borova šuma, a požar gase vatrogasci DVD Knin i JVP Knin.

Oko 13,20 sati dojavljen je požar u Bradašima. Gori smreka i nisko raslinje, a vatru gase pripadnici DVD Knin.

Požar kod Manojlovca dojavljen je u 13,30 sati, a gori suha trava i nisko raslinje na miniranom terenu.

Pročitajte više