Požega: Gotovo petsatni razgovori s braniteljem Ilićem

ČLANOVI tima za psihosocijalnu pomoć grada Požege i Ministarstva branitelja danas su za zatvorenim vratima u Odjelu za žrtve rata razgovarali gotovo pet sati s braniteljem Borom Ilićem (44) iz Poreča nedaleko od Požege.

Boro Ilić, otac troje malodobne djece, u petak je zbog neriješena statusa hrvatskoga ratnog vojnog invalida najavio samoubojstvo ispred požeškog Odjela za žrtve rata.

Po riječima Mladena Lončara iz Odjela za psihosocijalnu pomoć Ministarstva branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti u razgovoru su pokušavali Ilića odgovoriti od tog čina.

Ana Miškić, zamjenica predstojnice Ureda državne uprave Požeško-slavonske županije, kazala je novinarima da su službe obavile svoj posao te se do kraja ovoga tjedna očekuje da će Ilić dobiti pozitivno rješenje i traženi status hrvatskoga ratnog vojnog invalida.

Nakon višesatna razgovora, u policijskoj pratnji, Boro Ilić je kolima hitne pomoći odvezen na Psihijatrijski odjel Opće bolnice u Požegi, no prije ulaska u kola "ogorčen razvojem događaja" pred novinarima je progutao punu šaku tableta. Njegovo je stanje stabilno, doznaje se od dežurnoga liječnika.

Ilić unatoč mnogobrojnoj dokumentaciji, koja potvrđuje da je ranjen te da boluje od posttraumatskoga trajnog stresnog poremećaja, ni nakon pet godina nije uspio dobiti rješenje o svom statusu. Prije nekoliko dana drugostupanjsko povjerenstvo Ministarstva branitelja poništilo je rješenje prvostupanjskog povjerenstva po kojem može za osobnu invalidnost dobiti 114 kuna i poseban dodatak od 57,83 kune.

Poručivši da njegov primjer ne trebaju slijediti drugi branitelji, Ilić je danas pred novinarima ponovno upozorio na težak položaj branitelja.

Pročitajte više