poziv bivšim logorašima srpskih logora da do 31. siječnja podnesu odštetne zahtjeve

Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora pozvalo je danas članove i sve bivše logoraše da do 31. siječnja predaju odštetne zahtjeve jer Društvo uskoro kani podnijeti tužbu protiv Savezne Republike Jugoslavije i JNA zbog pretrpljenih psihičkih i fizičkih zlostavljanja, navodi se u priopćenju Društva.

Društvo je još u početku rujna prošle godine Državnom odvjetništvu protiv više stotina nepoznatih osoba podnijelo kaznene prijave za počinjene ratne zločine nad zatočenicima srpskih koncentracijskih logora za vrijeme i nakon srpske okupacije dijela Republike Hrvatske. Kaznena prijava napisana je na osnovi svjedočenja 3000 anketiranih logoraša.

Društvo je tada najavilo da će preko međunarodnih sudskih tijela uložiti tužbu protiv SRJ i JNA te izrazilo očekivanje da će ih u tome poduprijeti i hrvatska država. Također je izradilo kriterije za odštetu, po kojima se za smrtno stradale u logorima traži odšteta od 400 tisuća eura, a za zatočenike koji su u logorima proveli manje od 72 sata najmanje 100 tisuća eura.

Do sada je Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora, koje ima oko 2500 članova, zaprimilo 883 zahtjeva bivših logoraša za odštetom, a još oko 200 zahtjeva treba obraditi, navode u Društvu.

Po podatcima Društva kroz srpske koncentracijske logore u tijeku Domovinskog rata prošlo je oko osam tisuća Hrvata i nesrba koji su u logoru boravili duže od 15 dana. Također podsjećaju da je u srpskim logorima bilo zatočeno više desetaka tisuća osoba, od kojih su mnogi i ubijeni.

Tiskanicu za odštetni zahtjev do kraja siječnja mogu podići svi koji su bili u logorima, i oni koji nisu učlanjeni u Društvo, koji su prošli kroz srpske koncentracijske logore i za to imaju potvrdu Vladina Ureda za zatočene i nestale.

Zainteresirani sve obavijesti mogu dobiti u Društvu logoraša srpskih koncentracijskih logora.

Pročitajte više