POZIV HRVATSKOJ DA SE UKLJUČI U RJEŠAVANJE KRIZE NA B. ISTOKU

Egipatski dužnosnici žele da se Hrvatska aktivnije uključi u traženje rješenja krize na Bliskom istoku, izjavio je u nedjelju za Hinu hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula koji je u sklopu posjeta Egiptu razgovarao s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom. L

´Egipatski predsjednik je izrazio želju da se Hrvatska aktivnije uključi u prenoešenje autentičnih arapskih poruka zemljama EU-a i cijelog Zapada jer ocjenjuje da je naša politika u posljednjih nekoliko godina dala rezultate u sferi koja je zanimljiva Egiptu´, rekao je Picula koji je posjetio Egipat u sklopu turneje po Bliskom istoku. ´To je normalizacija odnosa sa susjedima nakon rata i agresije. Takva je politika rezultirala potpisivanjem sporazuma i saniranjem problema proizašlih iz rata´, dodao je Picula.

U tom smislu je u razgovoru s egipatskim parlamentarcima iznesena ponuda Hrvatskoj da se ´nešto aktivnije uključimo u potragu za rješenjem krize na Bliskom istoku uoči ocjene inspektora UN-a je li se Irak doista razoružao´, rekao je Picula, prenijevši sadržaj razgovora s predsjednikom egipatskog parlamenta Fadijem Surorom i članovima parlamentarnog odbora za vanjsku politiku.

U jednosatnom razgovoru s Mubarakom ocijenjeni su bilateralni odnosi Hrvatske i Egipta, a egipatski je predsjednik iznio svoje poglede ne samo na situaciju na Bliskom istoku nego i na probleme koji su doveli do nje. ´Predsjednik Mubarak mi je navijestio što on očekuje od međunarodne zajednice da poduzme u idućih nekoliko mjeseci kako bi se smanjila mogućnost izbijanja oružanog sukoba koji bi mogao imati nesagledive posljedice ne samo na Irak i zemlje arapskog svijeta nego bi time bila ugrožena svjetska sigurnost´, rekao je Picula.

Osim razgovora s Mubarakom i predsjednikom parlamenta Picula se sastao sa svojim egipatskim kolegom Ahmedom Maherom s kojim je utvrdio da ´politika dobrog razumijevanja Hrvatske i Egipta seže dublje u prošlost te da to to treba iskoristiti´. ´Prenio sam egipatskom ministru kako je Hrvatska zainteresirana za ovaj dio svijeta. Hrvatska želi imati dobre odnose s bližim susjedima, a i ovaj dio Sredozemlja doživljavamo kao susjedstvo sa svim njegovim pozitivnim i moguće lošim stranama´, istaknuo je Picula.

Dok su pozitivne strane gospodarstvo koje se unapređuje, Picula je u razgovoru s Maherom ocijenio da loše strane treba zajednički prebroditi.

´Ministar Maher je prihvatio poziv da posjeti Hrvatsku iduće godine, kao što je to učinio i predsjednik Mubarak´, kazao je hrvatski ministar. On je pritom ocijenio da će Egipat vjerojatno svoju diplomatsku prisutnost u Hrvatskoj podići na razinu veleposlanika iduće godine.

Hrvatsko izaslanstvo razgovaralo je u nedjelju i s egipatskim premijerom Atefom Abeidom. Egipatski premijer je nešto detaljnije razmatrao mogućnosti gospodarske suradnje, rekao je Picula, dodavši kako hrvatsko izaslanstvo osim članova ministarstva čine i privrednici na čelu s predsjednikom Hrvatske gospodarske komore Nadanom Vidoševićem.

U tom je razgovoru dat jasan signal da se treba intenzivirati gospodarski odnosi između Hrvatske i Egipta, istaknuo je Picula. Abeid je hrvatskom ministru govorio i o problemima egipatskog gospodarstva te ocijenio da se oporavak na gospodarskom planu može postići najprije rješavanjem političkih problema.

Najavivši današnje potpisivanje sporazuma o pomorskom prometu s egipatskim ministrom prometa Hamdijem Abdelom Salemom El Fahibom u sklopu jačanja gospdarske suradnje između dvije zemlje, Picula je istaknuo kako je to dobar temelj da se gospodarstvenici uključe u povećanu razmjenu roba s Egiptom.

U tom je smislu spomenuta luka Rijeka koja ima dobru suradnju s aleksandrijskom lukom, rekao je Picula napomenuvši da ne treba zaboraviti i potencijale luke Ploče koja služi za suradnju s tržištem u BiH.

Razgovarali smo o sporazumu o izbjegavnju dvostrukog oporezivanja između dvije zemlje, a i o mogućem sporazumu o slobodnoj trgovini, kazao je na kraju ministar Picula. Govora je bilo i o zajedničkom nastupu prema trećim tržištima, dodao je hrvatski ministar. Njega sutra u Kairu očekuju sastanci s glavnim tajnikom Arapske lige Amrom Musom i s ministrom vanjske trgovine Jusufom Butrosom Galijem.

Pročitajte više