Poznati američki karikaturist dobio otkaz jer je ismijavao Trumpa

Screenshot: CBS

KARIKATURIST Rob Rogers iz Pittsburgha dobio je otkaz ovog četvrtka u časopisu Post-Gazzete za koji je radio od 1993. godine. Njegove karikature godinama su izlazile pet puta tjedno, a u tjednu prije nego što je dobio otkaz, šest karikatura nije objavljeno. 

“Žao mi je što vas moram obavijestiti: Danas, nakon 25 godina rada kao karikaturist u Pittsburgh Post-Gazette, dobio sam otkaz”, napisao je u četvrtak na svom Twitteru.

U posljednja tri mjeseca čak 19 njegovih prijedloga bilo je odbijeno od strane urednika Keith Burrisa ili izdavača John Robinson Blocka, rekao je za The New York Times, dodajući kako nije dobio nikakvo službeno objašnjenje. No, kako je rekao, umjesto toga dobio je niz uputa i uvjeta za rad, koji su uključivali i odobrenje za njegove karikature. 

Često ismijavao Trumpa

Na posljednjoj karikaturi bio je otečeni muškarac koji je predstavljao SAD, nabijen na željezni nosač s natpisom “trgovinski rat”, mašući američkom zastavom i govoreći: “Uzmite to, Kanado, Meksiko i Europo”.

Nakon što je otpušten, Rogers je nacrtao Donalda Trumpa kako se rukuje s vođom Sjeverne Koreje Kim Jong-unom i govori: “Ti si tako talentiran i tvoj narod te voli, vidi kako se smiješe!”, dok potonji stoji na gomili lubanja. 

“Suzbijanje stavova u bilo kojoj situaciji je loše”, rekao je Rogers za The Guardian. “Želiš imati što više mišljenja, a oni u novinama počinju imati samo jedno. Mislim da se to protivi onome što sloboda novinarstva ustvari jest – posebice kad je razlog tog suzbijanja predsjednik.”

Rogersov odlazak izazvao je reakcije njegovih obožavatelja, uključujući i gradonačelnika Pittsburgha Billa Peduta.

“Potez vodstva Pittsburgh Post-Gazzete da otpusti Rob Rogersa nakon serije kritičkih karikatura o Donaldu Trumpu je razočaravajući i šalje pogrešnu poruku o slobodi medija u vrijeme kad su oni pod opsadom”, rekao je u službenom priopćenju dodavši kako Rogersa zna odavno, ali da ga nikad nije sprječavao u tome da i njega samog ismijava u svojim karikaturama.

“Ova odluka, koja dolazi dan nakon što je predsjednik SAD-a izjavio kako su naši mediji najveći neprijatelj naše zemlje, predstavlja snižavanje standarda 232 godina duge tradicije novinarstva”, dodao je gradonačelnik Pittsburga.

Roger je bio finalist za Pulitzerovu nagradu 1999. godine za radove u kojima je ismijavao predsjednika Billa Clintona zbog skandala s Monicom Lewinsky. 

Rekao je kako se osjećao ljuto i bijesno, ali da je osjećao kako mu se to sprema već duže vrijeme.

Nakon što je napustio Post-Gazette, objavio je uvodnik za New York Times s naslovom: “Otpušten sam jer sam ismijavao Donalda Trumpa”. 

Napisao je kako mu je novi šef rekao prije nekoliko mjeseci da bi karikature trebale odražavati stavove novina.

Za The Guardian je rekao da kad je zaposlen 1993. godine da su Post-Gazette bile liberalne novine sklone demokratskoj stranci. 

Izdavač John Robinson Block nije komentirao Rogersovo otpuštanje, no urednik Keith Burris izjavio je kako mu je ponuđen novi ugovor koji nije prihvatio.

“Nikad nismo rekli da ne bi trebao raditi karikature Trumpa ili protrumpovske crteže”, rekao je Burris priznajući da je on sam više konzervativan nego prethodni urednici. 

Pročitajte više