Poznati kandidati za tri nova slovenska ministra nakon izlaska SLS iz vlade

POZNATI su kandidati za tri ministarska položaja ispražnjena odlaskom Slovenske pučke stranke (SLS) iz vlade premijera Antona Ropa, a riječ je, tvrde u četvrtak ovdašnji mediji, o nezavisnim stručnjacima, iako opozicija tvrdi da su bliski Ropovim liberalnim demokratima.

Mjesto ministrice pravosuđa preuzet će sadašnja glavna državna tužiteljica Zdenka Cerar, mjesto ministra poljoprivrede sadašnji dekan Veterinarskog fakulteta u Ljubljani Milan Pogačnik, a mjesto ministra prometa pročelnik katedre za prometno i pomorsko pravo Marko Pavliha. Premijer Rop najavio je da će o kandidatima za ministarske položaje biti riječi na sastanku sada trostranačke koalicije već u petak, te da će ih u drugoj polovici mjeseca potvrditi i parlament.

Budući ministar prometa Marko Pavliha bio je do sada u više slučajeva slovenski kandidat za mjesta sudaca u međunarodnim pravnim i arbitražnim ustanovama. Prošle je godine često istupao u javnosti argumentirajući službena stajališta vlade u vezi proglašene hrvatske ekološko-ribolovne zone u Jadranu, uz tvrdnje da je Slovenija "naslijedila" izlaz na otvoreno more koji je imala u bivšoj SFRJ te da i sama može proglasiti ekološko-ribolovni pojas.

Kako navode oporbi bliski izvori, posebno nezadovoljstvo oporba će u parlamentu izraziti kandidaturom Zdenke Cerar koju drže suodgovornom za neprocesuiranje odgovornih za probleme nastale oko više financijskih i bankarskih afera.

Trojica ministara u slovenskoj koalicijskoj vladi podnijela su u u srijedu ostavke nakon što je njihova SLS izišla iz slovenske vladajuće koalicije zbog neslaganja s premijerom Ropom oko interpelacije protiv ministra unutarnjih poslova Rada Bohinca i pitanja "izbrisanih neslovenaca".

(Hina) xfl ybr

Pročitajte više