PPD: Grmoja iznosi neistine

Foto: Željko Hladika/Pixsell, Patrik Macek/Pixsell

Nakon što je saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja u saboru održao press-konferenciju u kojoj je iznio nove optužbe na račun vlade Andreja Plenkovića i PPD-a te rekao da je Plenković pod potpunom kontrolom Pavla Vujnovca, oglasio se PPD, čiju reakciju prenosimo u cijelosti.

"Grmoja iznosi neistine kako bi privukao pažnju medija.

PPD nikada nije bio većinski vlasnik Petrokemije niti je PPD donio odluku o zaustavljanju proizvodnje Petrokemije.

Nije istina da je Petrokemija PPD-u platila penale, jer penali po tom konkretnom ugovoru iznose 61,5 milijuna eura i PPD ih je otpisao. Petrokemija je platila tek manji dio troška nastalog nepreuzimanjem ugovorene količine plina.

Ističemo i kako je kupoprodajni ugovor potpisan pola godine prije početka plinske krize i eskalacije cijena plina koja je bila razlog zaustavljanju proizvodnje.

Također, naknadu za neispunjenje ugovornih obveza standardno sadrže svi kupoprodajni plinski ugovori, a ima ih i PPD sa svojim dobavljačima.

Kad je PPD bio suvlasnik, Petrokemija je poslovala pozitivno

U razdoblju kada je PPD bio suvlasnik Petrokemije, u jeku najveće globalne energetske krize, kompanija je poslovala pozitivno čak i kada tvornica nije proizvodila, a radnici su cijelo vrijeme dobivali plaće i ostvarivali sva prava po kolektivnom ugovoru.

Istodobno, u proteklom je razdoblju vraćeno više od 730 milijuna kuna dugova nastalih prije ulaska PPD-a u vlasničku strukturu Petrokemije, uz investicije od 293 milijuna kuna.

U istom razdoblju u Petrokemiji je provedeno organizacijsko, poslovno i financijsko restrukturiranje."

Pročitajte više