Praška kazališna skupina "Farma u pećini" gostuje u ZKM-u

PRVO ovosezonsko gostovanje u programu ciklusa Europskog kazališta u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM) je predstava "Sclavi - emigrantova pjesma" praške kazališne skupine Farma u pećini. Predstavu je režirao Viliam Dočolomanski, a u Zagrebačkom kazalištu mladih gostovat će u petak 23. studenog u 20 sati.

Središnja figura predstave je anonimni iseljenik koji se nakon brojnih godina provedenih u Americi, vraća u svoje rodno selo u Slovačkoj. Svijet koji pronalazi drugačiji je od onog kojeg pamti u svojim sjećanjima i snovima, a on sam je u njemu postao stranac. Njegova iskustva, snovi i halucinacije, evocirani su kroz moćnu scensku simfoniju, satkanu od višeglasnih emigrantskih i ritualnih napjeva te elemenata plesnog i fizičkog kazališta.

Autori predstave su češke, slovačke, poljske, ukrajinske i srpske nacionalnosti, a njihov uradak s neizbježnom ironijom govori o Slavenima, kao o vječitim osuđenicima na potragu za boljim životom koja često završava u zapadnjačkim "sabiralištima" jeftine radne snage. Na to upućuje i sam naslov predstave - latinska riječ "sclavi" označava istovremeno i Slavene i robove.

Farma u pećini (Farma v jeskyni), osnovana u Pragu 2001. godine, međunarodna je kazališna skupina čiji se rad temelji na razvijanju i istraživanju ljudskog stvaralaštva. Njihove predstave osvojile su nagrade na edinburškom i riječkom kazališnom festivalu. Skupinu je osnovao i vodi slovački redatelj mlađe generacije, Viliam Dočolomanski (1975.). Ime Farma u pećini doslovan je prijevod riječi "daimuz" što je ime Lorcine obiteljske farme.

Pročitajte više