Hasanbegović: Ovo je javni progon i ludilo, moja savjest je čista

Foto: FAH

MINISTAR kulture Zlatko Hasanbegović obratio se javnosti nakon što su Novosti jučer objavile kako je ministar za časopis "NDH" pisao tekstove u kojima veliča ustaštvo popraćeno fotografijom na kojoj pozira s kapom nalik ustaškoj u društvu Velimira Bujanca.

"Nikad nisam bio apologet bilo kojega zločinačkoga režima, bio to ustaški ili komunistički režim. Iz svojih javnih nastupa i radova jasno sam isticao da su ustaški zločini opterećeni hipotekom poraza i predstavljaju najveće moralno posrnuće hrvatskog naroda čija sjena i zloduh još uvijek stoje nad hrvatskim narodom.

Protivnik sam svakoga totalitarizma, član sam vlade koja stoji na osnovama antifašizma i antikomunizma i predana je demokratskim načelima. To je moje ljudsko, građansko, moralno i znanstveno stajalište. Korištenje selektivno potpuno perifernih izjava izvađenih iz konteksta prije 20 godina predstavlja najobičniju političku manipulaciju. Kao znanstvenik i povjesničar afirmirao sam se u javnom životu.

Moji radovi su prošli znanstvenu verifikaciju najvećih historiografskih autoriteta koji se ne mogu dovesti u vezu s apologijom bilo kojeg režima. Moje ministarsko djelovanje treba se suditi po mome radu, a ne preko selektivne manipulacije činjenicama iz davbne prošlosti. Savjest mi je čista i u ljudskom, moralnom i političkom smislu. Sve ostale detalje spreman sam svima zainteresiranim objašnjavat i u mirnom ozračju i intelektualnoj raspravi, a ne u ozračju linča i progona koji u mom slučaju poprima i elemente ludila", kazao je Hasanbegović.

>> Ministri komentirali Hasanbegovićevo pisanje za ustaški časopis, on prošao kraj novinara bez riječi

>> Na Hasanbegovićevoj fotografiji nalazi se još jedan poznati Hrvat

Novinari su nakon konferencije ministru uspjeli postaviti nekoliko pitanja. Hasanbegović je kazao kako nije lagao kad je rekao da nikad nije bio dijelom Hrvatskog oslobodilačkog pokreta.

Na pitanje je li u impresumu časopisa Nezavisna država Hrvatska, kazao je kako to ne znači članstvo u HOP-u niti da je njegovom voljom došlo do toga.

"Prelistajte sve brojeve toga časopisa pa pokušajte naći bilo kakvu moju suradnju", rekao je Hasanbegović.

Upitan je li on pisao članak da su ustaše heroji, poručio je:

"Pročitajte tekst u cjelini. To nije autorski tekst", rekao je Hasanbegović.

Podsjetimo, jučer su Novosti objavile fotografiju ministra Hasanbegovića  s kapom nalik ustaškoj u društvu Velimira Bujanca, a otkriveno je i kako je bio suradnik časopisa "NDH" u kojem je pisao tekstove u kojima veliča ustaški pokret.

Hasanbegović je na sjednicu Vlade došao noseći pod rukom srpski časopis NIN, koji je uoči sjednice pokazao Tomislavu Karamarku.


Pročitajte više