Nobilo: Neka policija objavi snimku. Nije isto jesu li nekog ošamarili ili cipelarili

Foto: RI Portal/Nel Pavletic/PIXSELL

DRSKO ponašanje? Ako je vjerovati policiji, trojica nasilnika MMA boraca koji su ovih dana na Platku isprebijali ljude nakon što su BMW-om driftali po skijaškoj stazi i onda zapeli u snijegu počinila su prekršaj remećenja javnog reda i mira, prekršaj drskog ponašanja. I to je sve. Prekršaj, a ne kazneno djelo.

Danas je to ponovila riječka policija na konferenciji za medije, dodavši da će prekršajno prijaviti - pet osoba.

>> Policija: Prijavit ćemo i HGSS-ovca i još jednu ozlijeđenu osobu za prekršaje

"Potvrđeno je da su sve ozlijeđene osobe zadobile lake tjelesne ozljede, potvrđeno je iz Zavoda. Dostavljena je sva medicinska dokumentacija. Sve nam je potvrdilo osnovanu sumnju da je pet sudionika događaja počinilo prekršaj iz domene javnog reda i mira", rekli su iz policije.

"Utvrdili smo da je pet osoba počinilo prekršaj. Više je osoba bila tamo. Da, prijavljen je i pripadnik HGSS-a", kažu iz policije. 

Time se priča o divljanju trojice MMA boraca na skijalištu Platak dodatno zakomplicirala. Javnost je bijesna što su njih trojica nakon privođenja vrlo brzo puštena, a još više jer je po mišljenju policije njihovo ponašanje - koje je uključivalo driftanje autom po skijaškoj stazi i brutalnu tučnjavu - tek remećenje javnog reda i mira.

Maršavelski: To je kazneno djelo nasilničkog ponašanja

Ne bi li to ipak trebalo biti kazneno djelo? Izvanredni profesor na zagrebačkoj Katedri za kazneno pravo Aleksandar Maršavelski smatra da je ovdje riječ o kaznenom djelu nasilničkog ponašanja.

"Tko nasiljem, zlostavljanjem, iživljavanjem ili drugim osobito drskim ponašanjem na javnom mjestu dovede drugog u ponižavajući položaj, a to nije teže kazneno djelo, kaznit će se kaznom do tri godine", navodi se u članku 323 Kaznenog zakona. 

"Jedino je sad pitanje o kojem težem kaznenom djelu bi se radilo - to će ovisiti o kvalifikaciji ozljede", dodaje Maršavelski i ponavlja da je riječ "minimalno o nasilničkom ponašanju".

Nobilo: Fraktura kosti se u pravilu tretira kao teška tjelesna povreda

Odvjetnik Anto Nobilo ističe također da je ključno kakve će biti kvalifikacije ozljeda koje su pretrpjeli napadnuti. 

"Pojavila se informacija da imamo frakturu kosti. U pravila se to tretira kao teška tjelesna ozljeda. Ima izuzetaka, kao lom nosne kosti bez pomaka. No, mediji navode da je riječ o kosti unutar šake, što znači da je moguće i da je on nekoga udario šakom i tako sebi slomio kost", navodi ovaj odvjetnik. 

"U svakom slučaju, iznenađujuće bi mi bilo da tu nema nikakvih tjelesnih ozljeda, s obzirom na to da su sudionici bili istrenirani ljudi. Lakša tjelesna ozljeda je kazneno djelo koje se goni po privatnoj tužbi. Postoji i kazneno djelo pokušaja teške tjelesne ozljede, kada se u obzir uzima nečije postupanje, spremnost i namjera da se nekome nanesu povrede", objašnjava Nobilo.

"Treba objaviti snimku"

On smatra da bi najbolje bilo da policija objavi snimku događaja, jer se iz nje može zaključiti "način na koji su napadali ti momci". Nije ista stvar jesu li nekoga ošamarili ili udarili nogom u glavu, kaže Nobilo.

Kada je pak riječ o prijavi za obijesnu vožnju, Nobilo smatra da je to cjepidlačenje. "To se odnosi na prometnice, a ovo je bilo skijalište. Vožnja tamo je definitivno kršenje javnog reda i mira", smatra Nobilo. On kaže da postoje sumnje u javnosti da policija postupa previše benevolentno prema MMA borcima te da bi policija to trebala odagnati. 

Policija je dva dana šutjela o napadu na Platku

Podsjetimo, policija je čekala tri dana da se oglasi o ovom slučaju. Postavljaju se i pitanja o tome je li u tome neku ulogu igra to što je jedan od trojice MMA boraca sin moćnog lokalnog HDZ-ovca. 

>> Policija se nakon 2 dana javila o brutalnom napadu na Platku, napadači su na slobodi

"Policijski službenici II. policijske postaje Rijeka provode kriminalističko istraživanje vezano za narušavanje javnog reda i mira tučnjavom koja se dogodila u nedjelju, 29. siječnja u večernjim satima na izletištu/skijalištu Platak kod Rijeke", navela je policija u zakašnjelom priopćenju za javnost.

"Prema dosad utvrđenom, tučnjava između više osoba dogodila se oko 20 sati na skijaškoj stazi, a zbog kretanja osobnog vozila po toj stazi. Naime, 21-godišnji hrvatski državljanin se nepropisno kretao osobnim vozilom marke BMW po stazi uslijed čega je vozilo propalo u snijeg te je potom zatražio pomoć od 43-godišnjeg djelatnika zimske službe da ga odveze sa staze.

Budući da isti to nije mogao učiniti, 21-godišnjak se s još dvojicom suvozača s njime verbalno, a potom i fizički sukobio. U nastavku tučnjave sudjelovale su i druge osobe, a pri tom je troje hrvatskih državljana ozlijeđeno pa su zatražili liječničku pomoć u KBC-u Rijeka", objavila je policija.

Za policiju je sve to kršenje javnog reda i mira i ništa više

"Tijekom dosadašnjeg istraživanja, policija je utvrdila da su trojica hrvatskih državljana, starosti 21 i 22 godine, počinila prekršaj iz čl. 6. naročito drsko i nepristojno ponašanje iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, i protiv njih će biti podneseni optužni prijedlozi nadležnom općinskom sudu. O prekršaju 21-godišnjeg vozača policija je dostavila i obavijest komunalnom redarstvu u čijoj je nadležnosti daljnje procesuiranje."

Policija piše o "tučnjavi", iako je riječ zapravo o brutalnom napadu trojice MMA boraca na nevine ljude koje su, prema izjavama svjedoka, tukli od 10 do 20 minuta. 

Kako smo doznali, kriminalističko istraživanje policija provodi nad Lukom Tirielom Abramovićem, Matejom Krunićem i Lovrom Pavelićem. Njih su zatekli na licu mjesta nakon napada. BMW je vozio Lovro Pavelić i auto je u njegovom vlasništvu.

Dražen Abramović, otac Luke Abramovića, član je HDZ-a, aktivan u lokalnoj podružnici stranke. Uz to je šef u Hrvatskim šumama, tvrtki koja je u središtu afere s porukama o uhljebljivanju, afere u koju je impliciran vrh Plenkovićeve vlasti. Dražen Abramović je upravitelj šumarije Crni Lug.

>> Ovo je otac MMA napadača iz BMW-a. HDZ-ovac, uhljeb/šef u Hrvatskim šumama

Neslužbene informacije iz policije

Budući da se radilo o napadu u kojem je sve troje napadnutih završilo u bolnici, postavlja se pitanje kako je moguće da su napadači na slobodi. Tim više što iza napada stoje istrenirani borci, fizički potpuno nadmoćni nad žrtvama, čije ruke i noge postaju oružje u fizičkom napadu nad običnim ljudima. 

Iz policije smo jučer neslužbeno doznali da se čeka kvalifikacija ozljeda kako bi se utvrdilo hoće li i za kakvo kazneno djelo biti prijavljena trojica istreniranih boraca koji su tukli HGSS-ovce i ženu na Platku. Iz policije kažu kako u ovom slučaju nije bilo ranijeg planiranja te da je to, uz to što se čekaju kvalifikacije ozljeda koje određuju težinu djela, razlog što su napadači na slobodi. Kako nam govore izvori iz policije, za kvalifikaciju napada kaznenim djelom potrebno je ili prethodno planiranje ili posljedice u vidu teških tjelesnih ozljeda. Također su rekli da je HGSS-ovac prvi započeo.

>> Doznajemo: Policija tvrdi da su HGSS-ovci isprovocirali MMA borce

Zanimljivo, premda je do brutalnog napada došlo još u nedjelju, policija još uvijek nije dostavila ni obavijest, a niti kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Rijeci o ovom slučaju.

Liječnica Hitne pomoći: Ozlijeđeni je zadobio prijelom ruke

"Zaprimljeno je troje pacijenata, jedan gospodin dovezen je vozilom hitne pomoći radi ozljeda zadobivenih u tučnjavi. Zadobio je nekoliko udaraca u glavu, CT nije pokazao nikakvih lezija, on je promatran, pregledan od strane naše neurokirurške službe te je pušten kući dobrog općeg stanja. Drugi ozlijeđeni zadobio je prijelom ruke i otpušten je kući, a gospođa je pregledana radi udaraca u područje donje čeljusti i prsne kosti", kazala je liječnica Ana Mišković, specijalistica hitne medicine za HRT.

U Kliničkom bolničkom centru Rijeka u srijedu su tijekom poslijepodneva poručili kako je sve troje pacijenata koji su ozlijeđeni u napadu na Platku otpušteno iz bolnice na kućnu njegu.

"Svi pacijenti otpušteni su na kućnu njegu s lakšim ozljedama. Nemamo drugih komentara", poručili su kratko iz riječkog KBC-a.

HDZ-ovac: Nije se radilo o frakturi već o pomaku jedne koščice u šaci

Zašto su žrtvama utreniranih MMA boraca s Platka, kada su bile na hitnom prijemu, ipak ustanovljene teške tjelesne ozljede?

"Nije se radilo o frakturi, već o pomaku jedne koščice u šaci. Kolege su kost vratile na mjesto", objasnio je za Dnevnik Nove TV ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić, inače istaknuti član HDZ-a.

Prema njemu, ozljeda se prati i - ako dođe do pogoršanja - postoji mogućnost da se ozljeda iz lakše prekvalificira u težu.

Svjedok događaja ispričao što se desilo

A evo kako je jedan od napadnutih opisao ovaj mučni događaj.

>> Muškarac koji je branio HGSS-ovce od MMA napadača: "Borio sam se s trojicom"

"Oni su htjeli ubiti tog čovjeka", rekao je za Dnevnik.hr muškarac koji je sa svojom partnericom spasio članove HGSS-a.

Kaže da su ga MMA borci cipelarili. "Tučnjava je trajala punih dvadeset minuta. U jednom trenu sam se borio s trojicom. Maknuo sam od HGSS-ovca onog koji ga je nokautirao", prepričava. Braneći gorske spašavatelje, završio je sa slomljenom rukom.

Napali su i njegovu partnericu, ženu u kasnim četrdesetim godinama, i čak je četiri puta udarili. Njoj su nakon drugog liječničkog pregleda utvrdili unutarnje krvarenje u plućima. "Pogledao sam snimku nadzorne kamere koja je sve zabilježila. Plakao sam dok sam to gledao", rekao je napadnuti.

S obzirom na postupanje policije u ovom slučaju, čini se da će baš ta snimka s nadzorne kamere biti ključna za razumijevanje onoga što se dogodilo na Platku 29. siječnja.

Pročitajte više