Pravobraniteljica zbog emisije Otvoreno izdala upozorenje HRT-u

Screenshot: HRT

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova izdala je upozorenje i preporuke HRT-u nakon što je primila pritužbe organizacija za prava žena.

Organizacije su se žalile na "kontinuirano isključivanje žena iz sudjelovanja u informativnim emisijama u kojima se razgovara o važnim temama od javnog i društvenog interesa, što predstavlja grubo kršenje načela ravnopravnosti spolova i diskriminaciju žena".

U nastavku prenosimo upozorenje pravobraniteljice u cijelosti: 

"Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova (dalje u tekstu: Pravobraniteljica) obratila se Ženska mreža Hrvatske, koja okuplja brojne nevladine organizacije, sa pritužbom na diskriminaciju temeljem spola u emisiji 'Otvoreno', emitiranoj 28. prosinca 2023. godine u 21:55 na Prvom programu Hrvatske televizije (dalje u tekstu: HTV), ukazujući na praksu javne televizije kojom se diskriminiraju žene njihovim izostavljanjem, odnosno ne-pozivanjem za sudjelovanje ne samo u konkretnoj emisiji, već i u drugim informativnim emisijama u kojima se razgovara o važnim temama od javnog i društvenog interesa, što u konačnici predstavlja grubo kršenje načela ravnopravnosti spolova. 

Pravobraniteljica sukladno članku 19. stavak 2. alineja 1. Zakona o ravnopravnosti spolova (NN 82/08 i 69/17; dalje u tekstu: Zakon), zaprima prijave svih fizičkih i pravnih osoba vezane uz diskriminaciju u području ravnopravnosti spolova te sukladno članku 22. stavak 2. Zakona razmatra slučajeve kršenja načela ravnopravnosti spolova, slučajeve diskriminacije prema pojedincima ili grupama pojedinaca koje su počinile tijela državne uprave, tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te druga tijela s javnim ovlastima, zaposleni u tim tijelima i druge pravne i fizičke osobe. U obavljanju poslova iz svoga djelokruga Pravobraniteljica je ovlaštena upozoravati, predlagati i davati preporuke (čl. 23. st. 1. Zakona). 

Temeljem zaprimljene pritužbe, Pravobraniteljica je izvršila uvid u prituženu TV emisiju 'Što je obilježilo 2023. godinu u Hrvatskoj i svijetu' (dostupnu na sljedećoj poveznici: https://www.youtube.com/watch?v=IBbUfmz6td0) te je ustanovila kako slijedi u nastavku. 

Sudjelovali isključivo muškarci

Tema predmetne emisije 'Otvoreno' urednice i voditeljice Zrinke Grancarić, emitirane 28. prosinca 2023. na HTV 1, u kojoj, osim urednice i voditeljice gde Grancarić, nisu sudjelovale  gošće/sudionice, već isključivo muškarci kao sudionici, bila je: 'Koji su događaji obilježili godinu na izmaku u Hrvatskoj i svijetu? Jesmo li se naviknuli na euro? Koliko je zbog inflacije poskupio život? Što će donijeti 2024.? Hoće li doći do smjene u Banskim dvorima ili na Pantovčaku? Mogu li Vatreni do medalje na Euru? Kako će umjetna inteligencija promijeniti svakodnevicu?'.

Gosti u emisiji, koji su razgovarali/raspravljali o navedenim temama, isključivo muškarci, bili su: prof. dr. sc. Mladen Vedriš, Veleučilište Effectus; Željko Trkanjec, vanjskopolitički komentator Jutarnjeg lista; Krešimir Macan, komunikacijski stručnjak; akademik Sven Lončarić, Centar za umjetnu inteligenciju Fakulteta elektrotehnike i računarstva; Josip Pavić, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta, kao i Nikša Bratoš, skladatelj i glazbeni producent. 

Nastavno na navedeno te slijedom činjenice da u studiju tijekom navedene emisije nije sudjelovala niti jedna sugovornica osim voditeljice i urednice emisije, Pravobraniteljica je u potpunosti suglasna sa zaključkom iz zaprimljene pritužbe Ženske mreže Hrvatske - odabirom šestorice muških sugovornika, u čiju stručnost Pravobraniteljica ne ulazi niti istu osporava, od strane HTV-a kao televizije koja bi trebala predstavljati javni servis usmjeren prema svim građankama i građanima ravnopravno, poslana je diskriminatorna i neprihvatljiva poruka da nema kompetentnih žena koje bi mogle komentirati događaje u protekloj 2023. godini. 

"Ovo je praksa javne televizije"

Osobito zabrinjavajućom Pravobraniteljica smatra činjenicu da se ne radi o izoliranom slučaju, već praksi javne televizije da u informativnim emisijama u kojima se raspravlja o važnim društvenim/političkim i drugim temama od javnog interesa često nema niti jedne sudionice/sugovornice, iz razloga što netko u redakciji, posve proizvoljno, procijeni da nema odgovarajućih kompetentnih stručnjakinja koje bi pozvao/la u emisiju, što niti odgovara istini niti pomaže da se dokinu stereotipi po kojima žene nemaju/ne bi trebale imati odgovarajuća znanja o gospodarstvu, politici, geopolitici, umjetnoj inteligenciji i slično. 

Nastavno na navedeno, pravobraniteljica ovom prilikom u pozora v a da diskriminacija na temelju spola označava svaku razliku, isključenje ili ograničenje učinjeno na osnovi spola kojemu je posljedica ili svrha ugrožavanje ili onemogućavanje priznanja, uživanja ili korištenja ljudskih prava i osnovnih sloboda u političkom, gospodarskom, društvenom, obrazovnom, socijalnom, kulturnom, građanskom ili drugom području na osnovi ravnopravnosti muškaraca i žena (čl.6.st.1. Zakona). Navedena je razlika, odnosno isključenje učinjeno na osnovu spola, kako to navodi Zakon o ravnopravnosti spolova i to u slučaju izostavljanja/nepozivanja osoba ženskog spola/stručnjakinja odgovarajućeg profila radi sudjelovanja u prituženoj emisiji 'Otvoreno', čime se osobe ženskog spola/stručnjakinje stavlja u nepovoljan položaj u odnosu na osobe muškog spola. 

U konkretnom se slučaju radi o neravnopravnom i diskriminirajućem tretmanu žena u odnosu na muškarce, koji je tim više neprihvatljiv ukoliko se uzme u obzir da je Hrvatska radiotelevizija (dalje u tekstu: HRT) kao pravna osoba u pretežitom vlasništvu države sa statusom javne ustanove dužna u svim fazama planiranja, donošenja i provedbe svojih programa, ocjenjivati i vrednovati učinke tih programa na položaj žena, odnosno muškaraca, radi postizanja stvarne ravnopravnosti žena i muškaraca te provoditi programe izobrazbe o ravnopravnosti spolova za  svoje djelatnike/ce (čl. 3. Zakona). Pritom Pravobraniteljica naglašava i da, prije svega, svi mediji imaju zakonsku obvezu promovirati razvoj svijesti o ravnopravnosti žena i muškaraca kroz svoje programske sadržaje, osnove, programska usmjerenja i samoregulacijske akte (čl. 16. stavak 1. Zakona). 

"Nije prvi put da upozoravamo"

Također, uzimajući u obzir činjenicu da je od 2023. godine stupio na snagu i primjenjuje se Ugovor između HRT-a i Vlade Republike Hrvatske za razdoblje od 1. siječnja 2023. do 31. prosinca 2027. godine, u koji je između ostalog, na inicijativu Pravobraniteljice ravnopravnost spolova uvrštena kao horizontalna vrijednost programskih sadržaja HRT-a, a poticanje ravnopravnosti spolova kao jedan od misijskih ciljeva HRT-a, čiju će provedbu u skladu sa svojim ovlastima Pravobraniteljica u idućem razdoblju pozorno pratiti, Pravobraniteljica ističe da su navedeno nepoštivanje načela ravnopravnosti spolova i posljedični neravnopravan tretman žena i muškaraca pri odabiru gostiju u emisiji Otvoreno, suprotni ne samo Zakonu, već i navedenom Ugovoru, a kojim se HRT dodatno obvezao poštivati i promicati upravo to isto, hrvatskim Ustavom propisano, načelo ravnopravnosti spolova. 

U tom smislu smatramo važnim i dodatno istaknuti da je, pri njegovoj izradi, na inicijativu Pravobraniteljice izmijenjen i dio Ugovora koji se odnosi na programe namijenjene ostvarivanju ravnopravnosti muškaraca i žena te isti glasi: 

'HRT će u svojim informativnim, mozaičnim, dokumentarnim, obrazovnim, sportskim i drugim emisijama kontinuirano podupirati ravnopravnost muškaraca i žena te će pri obradi tema voditi računa o zastupljenosti obaju spolova kao ravnopravnih sugovornika u raspravama. HRT će informirati javnost o svim aktivnostima u društvu na području ravnopravnosti spolova. Programski sadržaji usmjeravat će se na suzbijanje rodnih stereotipa i seksizma te uklanjanje diskriminacije temeljem spola i spolne orijentacije. HRT će posebnu pažnju posvećivati oblikovanju programskih sadržaja koji se tiču femicida i nasilja prema ženama uz uvažavanje svih etičkih standarda i s razumijevanjem konteksta rodno utemeljenog nasilja.' 

HRT je također prihvatio prijedlog Pravobraniteljice da se ravnopravno sudjelovanje muškaraca i žena u raspravama posebno naglasi u dijelu koji se odnosi na Informativni  program. 

Dodatno, Pravobraniteljica u zadnjih nekoliko godina u više navrata HRT-u upućivala preporuke vezane uz izvještavanje o provedbi obveza prema Ugovoru između HRT-a i Vlade RH za prethodno razdoblje, odnosno za razdoblje od 2018. do 2022., s obzirom na to da se o provedbi prethodno navedenog ustavnog načela ravnopravnosti spolova, odnosno o obvezama HRT-a vezano uz proizvodnju, suproizvodnju i objavljivanje programa namijenjenih ostvarivanju ravnopravnosti žena i muškaraca (čl.9.st.2. Zakona o HRT-u, NN RH 137/10, 76/12, 78/16, 46/17, 73/17, 94/18, 114/22, 20/23), nažalost nije izvještavalo dosljedno i na odgovarajući način. 

"Ohrabruje jedna činjenica"

Pravobraniteljica je sustavno upozoravala te upućivala preporuku HRT-u o važnosti kontinuirane edukacije djelatnika/ca o pitanjima ravnopravnosti spolova i obradi medijskih  sadržaja iz aspekta učinka na žene i muškarce, koja je obveza također uvrštena u prethodno navedeni Ugovor. U ovom pogledu institucija Pravobraniteljice uspostavila je načelni dogovor s Upravom HRT-a o održavanju edukacija zaposlenika/ca HTV-a o ravnopravnosti spolova, a surađujemo i putem dostave materijala pogodnih za edukaciju u područjima medijske etike i ljudskih prava, u okviru edukacijske platforme e-učilica koju koriste zaposlenici/e HRT-a. Također, kao institucija u prethodnom je razdoblju Pravobraniteljica stručnom ekspertizom sudjelovala i u izradi Pravilnika o zaštiti dostojanstva radnika/ca, sve kako bi se poboljšala zaštita radnika/ca u pogledu spolnog uznemiravanja. 

Dodatno, Pravobraniteljica je sustavno predlagala i izradu jedinstvene metodologije praćenja rodno-osviještenih tema kako bi se na odgovarajući način moglo pratiti jesu li i na koji način. poštivane zakonske obveze i obveze preuzete sad već prethodnim Ugovorom HRT-a i Vlade RH za razdoblje 2018.-2022. te ujednačio način izvještavanja za sve redakcije. Naime, zbog nepostojanja jedinstvene metodologije praćenja rodno-osviještenih medijskih sadržaja u svojim programima (programima HRT-a) i dalje se nije moglo utvrditi kolika je zastupljenost tih tema u pojedinim emisijama ili programima tijekom godine dana u odnosu na druge teme. Izradom metodologije mogli bi se pratiti trendovi kroz godine, a što bi bili korisni pokazatelji onih područja u kojima su neophodna poboljšanja. Ista primjedba odnosi se ne samo na pitanja ravnopravnosti žena i muškaraca u raznim područjima, već i prava LGBTIQ zajednice, temu koja je gotovo neznatno zastupljena u medijskim sadržajima HRT-a. 

Ohrabruje činjenica da je HRT prihvatio suradnju sa Pravobraniteljicom u izradi metodologije izvještavanja o izvršenju Ugovora između HRT-a i Vlade RH za razdoblje do 2027., vezano uz ravnopravnost spolova, stoga Pravobraniteljica očekuje čim skoriju realizaciju te suradnje. 

Preporuke

Zaključno, sukladno zaprimljenoj pritužbi Ženske mreže Hrvatske na diskriminaciju temeljem spola u emisiji 'Otvoreno', emitiranoj 28. prosinca 2023. godine u 21:55 na Prvom programu HTV-a, kao i temeljem provedenog postupka, Pravobraniteljica temeljem članka 23. st.1. Zakona o ravnopravnosti spolova: 

preporučuje HRT-u da u svom budućem radu poštuje načelo ravnopravnosti spolova, na način da u svom radu, kao javni servis, promijeni praksu te prilikom pozivanja radi sudjelovanja/komentiranja ili/i davanja izjava/komentara, u informativnim i drugim emisijama, vodi računa o zastupljenosti obaju spolova kao ravnopravnih sugovornika/ca u raspravama, odnosno i u ovom aspektu dosljedno primjenjuje načelo ravnopravnosti spolova, sukladno Zakonu i Ugovoru između HRT-a i Vlade RH za razdoblje od 1. siječnja 2023. do 31. prosinca 2027. godine. 

preporučuje da HRT kao pravna osoba u pretežitom vlasništvu države sa statusom javne ustanove dosljedno, u svim fazama planiranja, donošenja i provedbe svojim programa, ocjenjuje i vrednuje učinke tih programa na položaj žena, odnosno muškaraca, radi postizanja stvarne ravnopravnosti žena i muškaraca te provodi programe izobrazbe o ravnopravnosti spolova za svoje djelatnike/ce, sukladno odgovarajućim odredbama Zakona. 

Zaključno, Pravobraniteljica naglašava da je pitanje uspostave ravnopravnosti spolova odgovornost i obveza svih društvenih dionika, osobito HRT-a kao javnog servisa koji je svojim dosegom dostupan širokom krugu gledateljica i gledatelja, kao i poruke koje odašilje, stoga te poruke trebaju promicati ravnopravnost spolova, ne samo putem programskih sadržaja, već i ravnopravnom zastupljenošću žena i muškaraca kao ravnopravnih sugovornika/ca u tim sadržajima. Tek tada, razumijevano, prihvaćeno i promicano od strane svih dionika u okviru HRT-a, na svim razinama planiranja i djelovanja, uključujući programske osnove, usmjerenja, samoregulacijske akte, moći će se načelo ravnopravnosti spolova smatrati horizontalnom vrijednošću njenih programskih sadržaja, ali i djelovanja HRT-a općenito. 

Slijedom navedenog, a sukladno čl.23.st.2. Zakona o ravnopravnosti spolova, molimo da u zakonskom roku od 30 dana od primitka ovog dopisa Pravobraniteljicu pisanim putem obavijestite o mjerama i radnjama poduzetim u skladu s gore izdanim preporukama."

Pročitajte više