Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova o slučaju Lora

PRAVOBRANITELJICA za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske, Gordana Lukač Koritnik, reagirala je danas u povodi napisa u medijima o navodnom spolnom zlostavljanju i torturi ročnika u ratnoj luci Lora, godine 2000., naglasivši da bi "unutar Hrvatske vojske pod nadležnošću MInistarstva obrane RH trebalo čim prije provesti djelotvornu istragu".

"U povodu sumnje u postojanje slučajeva spolnog zlostavljanja i torture ročnika u ratnoj luci Lora u Splitu, koji su se dogodili 2000. g. , a po nekim informacijama postoji sumnja da su se takva zlostavljanja i nastavila, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova želi upozoriti na mogućnost postojanja teškog kršenja temeljnih ljudskih prava i sloboda, ustavnih načela i zakona Republike Hrvatske, te međunarodnih konvencija, a da ta kršenja nisu na vrijeme istražena i sankcionirana", ističe se u priopćenju pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

Pravobraniteljica Gordana Lukač Koritnik upozorava "da bi unutar Hrvatske vojske (HV) i pod nadležnošću MInistarstva obrane RH (MORH) trebalo čim prije provesti djelotvornu istragu o događajima u luci Lora, ustanoviti da li je i u kojoj mjeri bilo prisutno spolno zlostavljanje i/ili uznemiravanje i je li dolazilo do prikrivanja i neprijavljivanja kaznenih djela".

Također dodaje da bi shodno rezultatima istrage trebalo primijeniti mjere u skladu sa zakonom i o tome izvijestiti javnost.

"Svako spolno zlostavljanje je kršenje temljenog ljudskog prava na vlastitu spolnost, samoodređenje, dostojanstvo i integritet osobe, privatnost i intimu, i kako takvo jedan od najtežih oblika kršenja temeljnih ljudskih prava i kazneno djelo protiv spolne slobode i spolnog ćudoređa koje je sustavno sankcionirano Kaznenim zakonom", napominje pravobraniteljica, uz ostalo, u priopćenju.

Iz MORH-a su danas o tom slučaju najavili službeno očitovanje.

(Hina) pp/xbdj ysp

Pročitajte više