Pravoslavnim svećenicima ruska policija predložila nabavku oružja

RUSKIM svećenicima ruska je policija savjetovala da podnesu zahtjeve za nošenje vatrenog oružja, kako bi crkve mogli obraniti od lopova koji sve češće iz crkvi kradu relikvije i skupocjene ikone.

Pištolje bi vjerojatno nosili ipak samo čuvari crkve, zbog biblijske zapovjedi "ne ubij", koja zabranjuje svećenicima nošenje oružja, rekao je jedan svećenik iz Kostrome.

Savjet policije upućen je nakon serije napada u kojima su lopovi, koji su često bili naoružani strojnicama i putovali terenskim vozilima, krali predmete iz teško dostupnih ruralnih crkvi, te uspjeli nestati davno prije dolaska policije.

Pljačkaši su do sada ubili jednog, te ranili drugog svećenika koji im se suprostavio tijekom "pohoda" na njegovu crkvu. Otac Andrei Kazarin, tajnik pravoslavne crkve u Kostromi, rekao je kako svećenici mogu biti izbačeni iz crkve zbog kršenja božje zapovijedi.

"Ipak bilo bi moguće dati oružje crkvenjacima ili čuvarima crkve", zaključio na kraju otac Kazarin.

"Mora postojati nacionalni program za zaštitu crkava. Nije samo na crkvi da se sama brani, jer ona nosi nasljedstvo svih nas. Pravoslavna ikonografija je općepriznata kao vrhunac ruske umjetnosti", nastavio je Kazarin i dodao kako je u inozemstvu vidio mnogobrojne relikte ruskog porijekla.

B.V.
Foto: AFP

Pročitajte više