PRAZNIK RADA U HRVATSKOJ Pogledajte kako se slavi

Foto: Ivo Čagalj/Pixsell, Hina

U ZAGREBAČKOM parku Maksimiru na tradicionalnu proslavu 1. svibnja, Međunarodnog praznika rada, od jutra se okupljaju mnogobrojni građani, dočekuju ih zvuci limene glazbe ZET-a i Zagrebačke mažoretkinje, a karanfile im dijele predstavnici stranaka i kandidati za gradonačelnike.

Cjelodnevni kulturno-umjetnički program i druženje, uz 60.000 porcija besplatnog graha s kobasicama, pancetom i dimljenom vratinom, organizirao je Grad Zagreb.   Međunarodni praznik rada sa sugrađanima će i ove godine u Maksimiru proslaviti gradonačelnik Milan Bandić koji će im od 10,30 sati dijeliti karanfile te porcije graha.

U Maksimiru karanfile građanima dijele i predsjednik SDP-a Davor Bernardić i kandidatkinja HNS-a i SDP-a za gradonačelnicu Zagreba Anka Mrak Taritaš. U Maksimiru su i predstavnici drugih stranaka i nezavisni kandidati koji prikupljaju potpise za svoje kandidate i liste. Dolazak u Maksimir najavila je i nezavisna kandidatkinja Sandra Švaljek koja će se susresti s predstavnicima sindikata iz Zagrebačkog holdinga kako bi je upoznali s problemima Holdingovih radnika.

Bandić je u nedjelju, uoči prvosvibanjske proslave obišao park Maksimir kako bi se uvjerio da je sve spremno. Sa suradnicima, novinarima i snimateljima bio je i u prenoćištu Crvenog križa u Kosnici gdje se kuhao, kako je rekao, "a la zagrebački" grah, po njegovoj recepturi te najavio da će ove godine biti najbolji. Pozvao je Zagrepčanke i Zagrepčane u Maksimir te rekao kako očekuje između 40 i 50 tisuća sugrađana.

S obzirom na to da se ovogodišnja prvosvibanjska proslava održava pred lokalne izbore, Bandić je pozvao i sve kandidate i kandidatkinje za gradonačelnika Zagreba da dođu u park Maksimir i zajedno s njim građanima dijele grah, a da se poslije svi zajedno fotografiraju.

U Maksimir je na grah zagrebački gradonačelnik pozvao i sindikaliste, nakon njihovog povratka iz Slavonskog Broda, gdje sindikalne središnjice organiziraju prosvjed čija je glavna poruka "Vrijeme je za NAŠ oporavak! – Hrvatska treba veće plaće i kvalitetna radna mjesta".

Split

Obilježavanje Praznika rada na Marjanu proteklo je uz govore sindikalista i podjelu graha.
 

Pula

Međunarodni praznik rada obilježen je u Puli prvomajskim budnicama Puhačkog orkestra Grada Pule po gradskim kvartovima, te polaganjem vijenaca na spomen-ploču poginulim radnicima 1920. godine na trgu Portarata.

 "Položaj radnika u Hrvatskoj nije na zavidnoj razini, valjalo bi ih pitati koliko rade, koliko su plaćeni i koliko im  prekovremenih sati nije plaćeno. Sve teže živimo, imamo lijepa auta, ali nemamo besplatno zdravstveno osiguranje ni besplatno školovanje", rekao je u ime Sindikata istre, Kvarnera i Dalmacije Rajko Kutlača dodavši kako se zasigurno "ova četiri radnika koja su ubijena 1920. godine nisu za to borili".


Stoga, istaknuo je, nije mu jasno zašto se danas radnici mire s ovom situacijom te je pozvao radnike da se bore za sebe i izbore za svoja prava.

"Došli smo u situaciju u kojoj ili ćemo opstati ili ćemo se razići i ne znam tko će onda ljude hraniti. Prelijepa smo zemlja, vrijedni smo ljudi, samo se moramo boriti za sebe", poručio je Kutlača i pozvao ljude da se "trgnu i postanu svjesni" situacije u kojoj se država, ali i cijelo društvo nalazi.

U ime grada Pule i zajednice Talijana građanima se obratio zamjenik gradonačelnika Fabrizio Radin koji je također ocijenio da je težak i nezavidan položaj radnika u današnjem društvu.

 Proslava Međunarodnog praznika rada tradicionalno je nastavljena u Šijanskoj šumi, gdje se održava kulturno-umjetnički te sportsko-zabavni program.

Pročitajte više