Prebjegli boksači se pokajnički vratili na Kubu

DVOJICA od četvorice prebjeglih kubanskih sportaša, čiji je bijeg izazvao ekspresno povlačenje kubanske delegacije s Panameričkih igara u Brazilu, službeno su protjerana natrag na Kubu.

Guillermo Ringondeaux, 25-godišnji olimpijski i amaterski prvak u boksačkoj bantam gateriji, i Erlisandy Lara, 24-godišnji amaterski prvak u velteru, uhićeni su u četvrtak zato što su u Brazilu boravili duže nego što im je to dozvoljeno vizom.

Brazilska federalna policija ih je uhitila u okolici Rio de Janeira, a kod sebe nisu imali nikakve valjane papire. Vlastima su priopćili da se imaju namjeru vratiti na Kubu kako svoje tamošnje obitelji ne bi dovodili u neugodan položaj.

Njemačka sportska agencija "Arena" tvrdi da je s Ringoneauxom i Larom potpisala ugovor prema kojemu su oni nakon prebjega trebali započeti profesionalnu boksačku karijeru. Kubanskim sportašima zakoni njihove zemlje priječe da se profesionalno bave sportom.

Boksači su se u nedjelju vratili na Kubu, a njihov povratak je u novinskom članku prokomentirao Fidel Castro. U članku se tvrdi da su se mladići "pokajali" te da protiv njih neće biti nikakvih represalija, odnosno da je za njih predviđen posao u kubanskom boksačkom savezu. Castro u svom članku nije naveo hoće li dvojici boksača, kojima su mnogi predviđali zlatne medalje na Panameričkim igrama, biti dozvoljeno ponovno boksati.

Još uvijek se ne zna gdje se nalaze odbojkaš Rafael Lacosta i gimnastički trener Lazaro Lamelas, koji su napustili kubansku delegaciju na Panameričkim igrama.

D.A.

Pročitajte više