Pred belgijski sud izvedeno devetero ljudi zbog suradnje s al-Qaidom

PRED belgijski sud je danas izvedeno devetero optuženih za koje se smatra da su povezani s terorističkom organizacijom al-Qaidom. Među devet optuženih je i jedna osoba koju se tereti za planiranje samoubilačkoga napada. Prema belgijskim zakonima, ukoliko budu osuđeni, prijeti im kazna do deset godina zatvora.

Među devet osoba su i 50-godišnja Malika el Aroud i njezin suprug Moez Garsalloui koji su optuženi za vođenje terorističke skupine, te 25-godišnji Hicham Beyayo kojeg optužnica tereti da je bio u dodiru s eksplozivom te da je član terorističke organizacije, ali i da je možda planirao izvesti samoubilački napad.

Optuženi i zbog doticaja s eksplozivom

Beyayo je uhićen u prosincu 2008. godine uoči samita čelnika EU-a. Tijekom istrage je otkrivena njegova elektronička pošta u kojoj je stajalo da je dobio dopuštenje da provede operaciju iz koje se neće vratiti. Mladićev odvjetnik je tu poštu objasnio kao "mladićev pokušaj da impresionira bivšu djevojku".

Ostalih šestero optuženih se sumnjiči za članstvo u terorističkoj organizaciji te zato što su bili u dodiru s eksplozivom u kampu za obuku na pakistansko-afganistanskoj granici.

Prema belgijskom zakonu, osobi se može suditi i samo ako je bila u dodiru s eksplozivom, poput terorističke obuke, pa čak i izvan Belgije.

Pročitajte više