Pred Ministarstvom pravosuđa prosvjedovale "žrtve" austrijskih kreditnih zadruga

Foto: FaH

DESETAK oštećenika austrijskih kreditnih zadruga se okupilo ispred Ministarstva pravosuđa prosvjedujući protiv, kako ističu, nelegalnih ovrha nad imovinom hrvatskih građana te su zatražili sastanak s ministrom pravosuđa Antom Šprljom kako bi se zaustavile "nezakonite ovrhe i deložacije".

Nada Landeka iz udruge "Veronika Vere" naglasila je da je prosvjed organiziran kao reakcija na najnovije deložacije "žrtava" austrijskih kreditnih zadruga provedenih na temelju sudskih odluka kojima je, kako naglašava, ozakonjena ilegalna ovrha.

"Otkrili smo niz nezakonitosti u provedbi ovrha ilegalnih kreditora koji su djelovali na području Hrvatske, a na ovom prosvjedu naglasak je na jučerašnjoj nelegalnoj deložaciji obitelji Vojnović u Velikoj Gorici i novoj deložaciji koja se danas provodi u Zadru. Situacije je urgentna, nemamo se više kome obratiti jer se čak i Ustavni sud o ovom pitanju proglasio nenadležnim', rekla je Landeka.

Oštećenici su na prosvjedu poručili i kako su hrvatske pravosudne institucije korumpirane i ispremrežene nepotizmom, te da skrivaju kriminal i kriminalne aktivnosti koje su uzrok teške situacije u kojoj se nalazi veliki broj hrvatskih građana.

Na transparentima tijekom prosvjeda bile su, između ostaloga, istaknute i poruke "Nesposoban sudac najveća je kazna za vjerovnika", "Stop pojedinim lopovskim bandama u svim sudovima" i "Od dogovorenih sudskih odluka narodu je muka".

Prosvjednici su upozorili i da su već godinama žrtve dugotrajnih sudskih sporova dokazujući nešto što je odavno dokazano, ali i da nadležne institucije ne reagiraju na kaznene prijave protiv, kako ističu, nelegalnih aktivnosti austrijskih kreditnih zadruga i ureda na području Hrvatske. Zatražili su i hitno rješavanje statusa ovršenika te donošenje i provedbu zakonskih odredbi o ništetnosti ugovora bez registrirane djelatnosti kreditora i bez potrebnih dozvola za obavljanje financijskih poslova.

Prosvjednici su na skupu napomenuli kako je prošle godine Vlada donijela izmjene i dopune Zakona o potrošačkom kreditiranju, kojim su ugovori sklopljeni s nelegalnim kreditorima proglašeni ništetnima. No, istaknuli su i da se pred hrvatskim sudovima vode postupci radi dokazivanja ništetnosti ugovora, iako su navedenim zakonom već proglašeni ništetnima, a ništetnost takvih akata, protivnih Zakonu i Ustavu, propisuje i Ustav te odredbe Europske Unije.
 

Pročitajte više