Pred vikend snuždena lica na svim svjetskim burzama

CIJENA nafte koja juriša prema psihološkoj barijeri od 100 dolara po barelu, zlato koje je premašilo 850 dolara po unci, strahovanja o inflaciji, kao i podaci poslovanja vodećih američkih banaka koji sugeriraju daleko gore posljedice krize hipotekarnih kredita nego što se mislilo - sve je to u petak na burzama kulminiralo najgorim tjednom u posljednjih nekoliko mjeseci.

Najgore je bilo investitorima u američke tehnološke tvrtke, s obzirom da je indeks NASDAQ 100 u jednom danu pao 6,8 % - što je najgori takav pad od travnja 2002. godine.

Londonski FTSE je petak završio s padom od 3,7 %, dok je londonski indeks FTSE Eurofirst 300 završio s minusom od 3,1 % - što je najgori rezultat od početka hipotekarne krize od prije nekoliko mjeseci.

Wachovia, četvrta po veličini banka u SAD, objavila je kako je u listopadu vrijednost njenih tzv. "subprime" hipotekarnih kredita pala za 1,1 milijardi dolara, kao i da mora poduzeti "izvanredne mjere" zbog drastičnog pada cijene nekretnina u mnogim dijelovima SAD. Slična su upozorenja dale i Bank of America i JP Morgan Chase.

Fannie Mae, federalnim novcem sponzorirana američka tvrtka za hipoteke, tvrdi kako je u listopadu imala gubitke od 1,52 milijardu dolara.

Kriza se s hipotekarnih prebacuje i na ostale kredite, pa tako Capital One, vodeći američki dobavljač kreditnih kartica, tvrdi kako je u listopadu više njihovih klijenata imalo problema s ispunjavanjem kreditnih obveza nego u trećem tromjesečju.

D.A.

Pročitajte više