Pred Vladom sutra planovi poslovanja državnih poduzeća u ovoj godini

U OVOJ godini 23 tvrtke u državnom ili pretežito državnom vlasništvu planiraju investirati ukupno 15,2 milijarde kuna, a najviše, 4,3 milijarde kuna planiraju investirati Hrvatske autoceste (HAC), te 3,7 milijardi kuna Hrvatske željeznice (HŽ).

Podatci su to iz poslovnih planova državnih poduzeća o kojima će raspravljati hrvatska Vlada, a sutra će se pred Vladom naći planovi osam tvrtki s područja prometa i infrastrukture.

Vlada će, naime, o poslovnim planovima trgovačkih društava u državnom ili pretežito državnom vlasništvu raspravljati na nekoliko idućih sjednica, i to prema grupama. Tako će se sutra raspravljati o tvrtkama s područja infrastrukture i prometa, a na idućim sjednicama o tvrtkama s područja energetike, šuma i voda, potom financija, te ostalih područja.

Sutra će Vlada posebnu pozornost posvetiti ovogodišnjim planovima HŽ-a, HAC-a, Hrvatskih cesta, Autoceste Zagreb-Rijeka, Odašiljača i veza, Jadrolinije, Croatia Airlinesa, Plovputa.

Na te tvrtke otpada i glavnina, više od 10 milijardi kuna, ili dvije trećine ukupno planiranih ovogodišnjih investicija javnih poduzeća. Tako npr. HAC ove godine planira ulaganja od 4,3 milijarde kuna, HŽ od 3,7 milijardi, Hrvatske ceste planiraju investirati 922 milijuna, a Autocesta Zagreb-Rijeka 723 milijuna kuna.

Uz godišnji poslovni plan HŽ-a, pred Vladom će se sutra naći i prijedlog poslovanja HŽ-a u razdoblju od 2003. do 2007. godine. HŽ-ov petogodišnji plan investicija vrijedan je 15,3 milijarde kuna.

Pročitajte više