Pred Vladom sutra prijedlog zakona o medijima

HRVATSKA Vlada na sutrašnjoj bi sjednici trebala utvrditi prijedlog zakona o medijima, jedan od zakona kojim bi se to područje uskladilo s europskim standardima.

Taj zakonski tekst Vlada će Saboru uputiti na hitno donošenje.

Riječ je o zakonskom prijedlogu kojim bi se slobode medija i izražavanja, pravo na javnu informaciju i odnosi na medijskom tržištu, te druga za neovisnost medija značajna pitanja uredila u skladu s europskim standardima.

Predloženi tekst, kao i važeći Zakon o javnom priopćavanju, jamči pravo novinara na izražavanje vlastitih stajališta, a predviđa i tzv. klauzulu savjesti koju bi morali sadržavati statuti medija.

U slučaju objavljivanja neistinite informacije eventualnu naknadu štete i dalje bi snosio nakladnik, a zakonski tekst detaljno razrađuje i pravo na ispravak netočne informacije.

Predloženi zakonski nacrt obvezuje medije na javnost vlasništva i osnovnih podataka o poslovanju. Nakladnici bi jednom godišnje morali objaviti informacije o programskoj osnovi, vlasničkoj strukturi, prosječnoj nakladi i prihodima u poslovanju medija, odnosno gledanosti ili slušanosti.

Predlaže se i ograničavanje koncentracije na tržištu općeinformativnog tiska, a po prvi se put zakonskim tekstom razrađuje i način distribucije tiska. Vlada će na sutrašnjoj sjednici razmotriti i zakonske prijedloge o mirenju, o proizvodnji, remontu i prometu naoružanja i vojne opreme, te izmjene i dopune Zakona o upravnim pristojbama i Ovršnog zakona.

Pročitajte više