Predali se bjegunci koje policija povezuje s ranjavanjem Josipa Čubelića

Jerko Radić i Ante Varnica Foto: MUP

PREDALI su se Jerko Radić (44) i Ante Varnica (42), osumnjičeni za sudjelovanje u pokušaju ubojstva Josipa Čubelića (36) u Splitu. Podsjetimo, policija je još iste te večeri kada je došlo do pokušaja ubojstva objavila kako traga za četiri osobe koje se dovode u vezu s pucnjavom te su objavljene njihove fotografije.

Jedan od njih je bio i Alen Radić (21), koji je četiri dana nakon pucnjave došao na policiju u pratnji odvjetnice i majke. Jerko Radić je Alenov stric. Sudac istrage Županijskog suda u Splitu je 15. travnja odredio istražni zatvor 21-godišnjem Alenu Radiću, ali i ostaloj trojici koja su bila u bijegu.

Predali se u zatvor

"U nedjelju, 04. lipnja 2023.godine, u poslijepodnevnim satima, u Zatvor u Splitu pristupila su dva muškarca, oba hrvatski državljani,  za kojima se tragalo. Protiv njih  je ranije nadležnom državnom odvjetništvu podnesena kaznena prijava zbog postojanja osnovane sumnje da su ostvarili obilježje kaznenog djela Ubojstvo u pokušaju dana 11. travnja 2023.godine na području Splita i određen im je istražni zatvor", priopćila je PU splitsko-dalmatinska.

Čubelić, koji se povezivao sa splitskim kriminalnim podzemljem, ranjen je u nogu iz pištolja kalibra 9 milimetara. Istražitelji su na temelju dostupne snimke nadzorne kamere zaključili kako je za ranjavanje odgovoran Varnica.

Čubelić je zapravo došao na dogovoreni sastanak, pri čemu je imao pancirku i oružje, što sugerira da se bojao za svoju sigurnost. 

Sve se odigralo 50 metara od dječjeg vrtića, u vrijeme kada su djeca išla doma. 

Oslobođen optužbi za ranjavanje bivšeg mistera turizma

Čubelić je široj javnosti postao poznat kada je u Srinjinama u prosincu 2017. po nogama izrešetan Mario Bečić, poznatiji kao mister turizma Dalmacije, a upravo je Čubu policija teretila za propucavanje i da ga je nakon ranjavanja izudarao drškom pištolja po glavi. No, nakon provedenih ni mjesec dana u istražnom zatvoru, Čuba je pušten na slobodu, pisala je tada Slobodna Dalmacija.

Nakon sedam mjeseci postupka Županijsko državno odvjetništvo u Splitu obustavilo je istragu zbog nedostatka dokaza te je Čubelić oslobođen sumnje da je pokušao ubiti bivšeg mistera turizma.

Četiri godine zatvora zbog pokušaja ubojstva 

U dosjeu ima presudu od pet godina i dva mjeseca zatvora zbog pokušaja ubojstva Aleksandra Dimitrova, poznatijeg pod nadimkom Aco Rus, u travnju 2013. godine u Velebitskoj ulici te zbog opće opasne radnje i nedozvoljenog držanja oružja. Tijekom boravka u zatvoru na splitskim Bilicama napao ga je Ante Bilić iz Splita, boksač osuđen za ubojstvo iz pištolja Marjana Bilića Kovačevića na 12 godina zatvora, pisala je tada Slobodna Dalmacija.

Čubelić je odslužio četiri godine nakon kojih je pušten na uvjetnu slobodu. 

Bio s mladićem koji je ranjen za vrijeme ruskog ruleta

Spominjalo ga se i kao dio ekipe koja je bila u unajmljenom apartmanu na Zenti u Splitu, gdje je prilikom igranja ruskog ruleta metkom u glavu ranjen 26-godišnjak. Nakon kobnog hica društvo iz stana je pozvalo Hitnu pomoć i iznijelo mladića s ranom na glavi.

Pokrenuto je kriminalističko istraživanje, ali se pokazalo kako nema nikakvih naznaka i tragova koji bi ukazivali na kazneno djelo, pa je slučaj proglašen samoranjavanjem.

Nije bilo dokaza da je sudjelovao u tučnjavi

Optužni prijedlog je protiv Čubelića podnesen i nakon tučnjave pred klubom na splitskim Gripama početkom ožujka prošle godine. Prema policijskom izvješću, u tučnjavi su sudjelovale dvije ekipe s ukupno devet osoba predvođene Kristijanom Stojanovićem i Josipom Čubelićem.

Stojanović je na Prekršajnom sudu u Splitu proglašen krivim i osuđen na 62 dana zatvora, dok je Čubelić oslobođen zbog nedostatka dokaza. Glavni dokaz su bile snimke nadzornih kamera na kojima se Čubelić nije vidio, a sam je negirao sudjelovanje u sukobu.

Dalmatinski portal tada je pisao da su se Stojanović i Čubelić sukobili međusobno.

U Imotskom pokazivao pištolj

Slobodna je u travnju prošle godine pisala da se Čubelića sumnjičilo da je ispred ugostiteljskog objekta na imotskom području, zajedno s 32-godišnjakom, pokazivao pištolj. 

Tamo su i zatečeni i uhićeni, a pištolj je nađen u vozilu kojim su došli. Utvrđeno je da je oružje prazno i da nemaju streljiva za njega, a izjavili su kako su pištolj našli taj isti dan i uzeli ga sa sobom.

Kako su obojica bila pijana, zadržani su do prestanka djelovanja opojnog sredstva u policijskoj postaji. Zbog sumnje u počinjenje prekršaja protiv njih je podnesen optužni prijedlog nadležnom Općinskom prekršajnom sudu.

Potukao se na Bačvicama, kod sebe imao dva pištolja

Splitska policija je u svibnju prošle godine zaprimila dojavu o sukobu dva muškarca na Bačvicama. Na teren je upućena patrola Interventne policije koja je po dolasku na mjesto sukoba na Putu Firula začula pucanj, a ubrzo su i pronašli muškarca koji je oko pojasa nosio dva pištolja. Na licu je imao vidljive ozljede. Ispostavilo se da je riječ o Josipu Čubeliću. Izmjerili su mu 1.21 promil.

Čini se da se na Bačvicama potukao s Nikolom U., koji je također dobro poznat policiji. Čubelića su na koncu odveli na Prekršajni sud zbog remećenja reda i mira, tj. pucanja iz vatrenog oružja, a prijavljen je i za prekršaje iz Zakona o oružju, odnosno držanje pištolja, vatrenog oružja B kategorije.

Policija je za tri prekršaja tražila kaznu od 10 dana zatvora, ali nisu zatražili da se Čubelić zadrži u pritvoru pa je pušten nakon ispitivanja u sudnici. Policija ga tereti da je hitac ispalio iz revolvera za koji je imao još tri metka. Nađeno je nešto više municije za pištolj, ukupno 14 komada.

Interventna policija mu upala na rođendan

Čubelić je svoj 31. rođendan slavio u restoranu Sky na zadnjem katu splitskog trgovačkog centra Joker, a slavlje je prekinulo tridesetak interventnih policajaca.

Policajci su, pisala je tada Slobodna, oko 22 sata prekinuli proslavu na kojoj je bilo dvadesetak uzvanika, među kojima su bila i neka poznatija imena splitskog krimmiljea.

Iako su bili vidno iznenađeni upadom tolikog broja policajaca, nitko od prisutnih nije pružao nikakav otpor niti se glasnije bunio. Svi od kojih je to zatraženo su se spustili do svojih automobila parkiranih u garaži trgovačkog centra te su ih otvorili za policijsku pretragu.

Na kraju je kod jednog od njih nađen preklopni nož, drugi je imao bokser, a treći manju količinu kokaina. Policija je intervenirala nakon dojave da je jedan od muškaraca naoružan nožem.

Vođa zločinačke organizacije naručio njegovu likvidaciju

U siječnju ove godine je na suđenju zločinačkoj organizaciji Deana Majstorovića svjedočio Željko Melvan, pravomoćno osuđen na 19 godina zatvora za ubojstvo Vedrana Marendića. Sam se javio sa željom da kaže koja je ubojstva naručio Majstorović dok je bio u bijegu nakon Marendićeve smrti, prenio je tada Dalmatinski portal.

Susret se dogodio u Njemačkoj, a Majstorović je, tvrdio je Melvan, ponudio 250 tisuća eura za pljačku jedne obitelji, 50 tisuća eura za likvidaciju T. M. te još 70 tisuća eura za likvidaciju Josipa Čubelića i Marka Bekavca. Rekao je da mu motivi za njihovu likvidaciju nisu poznati. 

Pročitajte više