Predizborna utrka: SDP vodi s dva posto ispred HDZ-a

U TERENSKOM istraživanju koje je nad 5000 ispitanika provela agencija Media Metar za RTL, Večernji list i Media Servis, SDP ima prednost od dva posto nad HDZ-om. Ispitano je 500 ispitanika u deset izbornih jedinica, a maksimalna pogreška je 1,2 posto. Od ispitanih građana, njih 77 posto je kazalo da će izaći na izbore.

SDP je dobio 36,2 posto glasova ispitanika koji će izaći na izbore, što je za šest posto više nego u istraživanju navedene agencije provedenom prije mjesec dana, a HDZ 33,9 posto, samo dva posto više nego prije mjesec dana. Prema ovim podacima, SDP bi u Saboru imao 60 zastupnika, sedam više nego prije mjesec dana, a HDZ 56 - isto kao i u prošlom istraživanju.

Iza SDP-a i HDZ, sa 6,8 posto je HNS, koji bi prema ovom istraživanju imao sedam zastupnika u Saboru. Četvrto mjesto zauzeo je HSU sa 5,7  posto, a peto HSP sa 5,2 posto. Umirovljenici bi, prema istraživanju, imali pet zastupnika, a pravaši samo četiri, što je pola manje nego prema rezultatima istraživanja provedenog prije mjesec dana.

"HDZ-ova kampanja homogenizirala SDP-ove birače"

Profesor sa Fakultetu političkih znanosti Ivan Šiber komentirajući za Media Servis rezultate istraživanja kazao je kako je na rezultate SDP-a i HDZ-a utjecala dosta agresivna kampanja trenutno vladajuće stranke. HDZ, prema njegovim riječima, agresivno radi na okupljanju svih potencijalnih birača što je dovelo i do povećanja broja glasača za HDZ, ali i do homogenizacije biračkog tijela oko SDP-a. Što se tiče slabog rezultata HSP-a, Šiber je kazao kako je i to razlog HDZ-ove kampanje, jer je očito da je HDZ-ova kampanja uzela dio biračkog tijela HSP-a.

SDP prešao u vodstvo

U istom istraživanju provedenom prije mjesec dana HDZ je bio u prednosti nad SDP-om. HDZ je dobio 31,9 posto, a SDP 30,1 posto. Od 5000 tisuća tada ispitanih građana, njih samo 66,8 posto planiralo je izaći na izbore.

A.H.

Pročitajte više